Kultura

Dodijeljene nagrade Evropske filmske akademije

Ruben Ostlund je proglašen evropskim režiserom godine, zahvaljujući filmu “Trougao tuge” koji je otvorio ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

FOTO:  OSLOBOĐENJE
FOTO: OSLOBOĐENJE

Film “Trougao tuge” režisera Rubena Ostlunda je na 35. svečanoj dodjeli Evropskih filmskih nagrada, održane u Reykjaviku, proglašen najboljim evropskim filmom 2022. godine, javlja Anadolija.

Za nagradu Evropskih filmskih nagrada osim “Trougla tuge” takmičili su se filmovi “Alcarràs”, “Blizu”, “Sveti pauk” te “Corsage”.

Ruben Ostlud je proglašen evropskim režiserom godine, zahvaljujući filmu “Trougao tuge” koji je otvorio ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Švedski režiser također je osvojio nagradu za evropskog scenaristu godine.

Luksemburška umjetnica Vicky Krieps, osvojila je nagradu za najbolju glumicu 2022. godine za ulogu u filmu “Corsage”, a nagradu je posvetila svim ženama u svijetu čiji se glas treba čuti.

Najboljim evropskim glumcem proglašen je hrvatski glumac Zlatko Burić za ulogu u filmu “Trougao tuge” koji je na prestižnu nagradu čekao dugo godina.

“Toliko godina sam pokušavao, lijepo ju je imati sada. Nevjerovatna grupa ‘Trougla tuge‘ dala mi je toliko moći. Želim da se zahvalim svim svojim prijateljima sa kojima sam počeo da igram u pozorištu u Jugoslaviji, vjerujem u kolektivni rad”, poručio je Burić.

“Dobri šef” režisera Fernanda Leona de Aranoa je najbolja evropska komedija 2022.

Palestinski režiser Elia Suleiman primio je nagradu za evropsko dostignuće u svjetskoj kinematografiji 2022.

“Mariupolis 2” Mantasa Kvedaravičijusa proglašen je evropskim dokumentarcem godine. Litvanski režiser dokumentarnih filmova poginuo je u aprilu ove godine u pokušaju da napusti Mariupolj, jugoistočni ukrajinski lučki grad koji je tada bio pod opsadom ruskih snaga. Nagradu je u ime preminulog režisera primila njegova kćerka.

Margarethe von Trotta primila je nagradu za evropsko životno djelo.

Ovogodišnja 35. dodjela Evropskih filmskih nagrada održana je u sjedištu Evropske filmske akademije u Reykjaviku. Evropske filmske nagrade, evropski pandan Oscarima, najznačajnija su filmska priznanja Starog Kontinenta, kojima Evropska filmska akademija (EFA) svake godine slavi izvrsnost na polju filma.

Više od 4.000 članova Evropske filmske akademije, koju čine filmaši iz cijele Evrope, glasalo je za ovogodišnje dobitnike, a svečana dodjela nagrada odala je počast postignućima evropske kinematografije.

Evropske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Evropska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale “Felix Awards”. Od 1997. godine, Evropska filmska nagrada održava se početkom i sredinom decembra.