Kultura

Bh. oskarovac Danis Tanović u žiriju 50. Međunarodne nagrade Emmy

U Dubrovniku je održano polufinalno ocjenjivanje u kategoriji Telenovela za 50. Međunarodnu nagradu Emmy®. Domaćini tog značajnog procesa, koji će odrediti nominirane za tu prestižnu nagradu, United Media i Nova TV, okupili su svjetske i regionalne profesionalce koji su svojom ekspertizom doprinijeli odabiru najboljih u kategoriji Telenovela.

FOTO: SAOPĆENJE, NOVA BIH
FOTO: SAOPĆENJE, NOVA BIH

Među članovima žirija tako su javnosti poznati redatelji, scenaristi, urednici, televizijski profesionalci te ostali stručnjaci iz oblasti produkcije, televizije, filma i umjetnosti.

Iz Bugarske je, u Dubrovnik, stigla jedna od najpoznatijih televizijskih profesionalki sa velikim iskustvom u medijima i televizijskoj umjetnosti, članica programskog tima Nova Broadcasting Groupe, članica uprave Net Info-a, te jedna od članica Međunarodne akademije za televizijsku umjetnost i nauku Vyara Ankova. Član žirija 50. Međunarodne nagrade Emmy® bio je i bosanskohercegovački redatelj, scenarist i producent Danis Tanović – dobitnik Oscara za najbolji strani film ”Ničija zemlja”.

Sud o projektima donosili su i scenaristica i vanredna profesorica dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Danica Pajović, poznata po naslovima ”Senke nad Balkanom”, ”Žigosani u reketu”, ”Pare ili život” te Ivan Živković, redatelj i scenarist koji potpisuje brojne epizode serije poput ”Ubice mog oca”, ”Vere i zavere”, ”Koreni”, ”Vreme zla”, Državni službenik” i ”Senke nad Balkanom”.

U žiriju su hrvatski redatelji poput Branka Ivande, Darka Drinovca i Nevija Marasovića. Sa kriterijima kvalitetnog dramskog sadržaja, dobro su upoznate i Zrinka Jankov glavna urednica Nove TV te Nataša Buljan, voditeljica Odjela razvoja scenarija na Novoj TV, autorica i scenaristica brojnih popularnih serija poput ”Stelle”, ”Čiste ljubavi”, ”Dar Mar”, ”Kumova”.

Među imenima članova žirija 50. Međunarodne nagrade Emmy, u kategoriji Telenovela, našao se i direktor fotografije Stanko Herceg kao i filmski i televizijski producent, predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih producenata Danijel Pek čiji je film ”Murina” osvojio nagradu Camera d’Or, na Filmskom festivalu u Cannesu. United Media i Nova TV zahvaljuju svim gostima i članovima žirija polufinalnog ocjenjivanja u kategoriji Telenovela. Odabir za ”Međunarodnu nagradu Emmy®” dugačka je procedura sa ocjenjivačkim povjerenstvima koja se sastaju na raznim lokacijama diljem svijeta, a konačni kandidati za ukupno 17 kategorija bit će objavljeni u septembru, dok će dobitnici biti otkriveni na 50. ceremoniji Međunarodne nagrade Emmy®, 21. novembra u New Yorku – saopćeno je.