Region

Dječak koji je počinio masakr u školi najvjerovatnije neće biti krivično gonjen

Ko god je u mogućnosti da ode do Instituta za trasfuziju krvi u Beogradu, trebalo bi to da učini, a prije svega oni sa nultom negativnom krvnom grupom koja je neophodna za operacije povrijeđenih učenika.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

U pitanju je šestoro hospitalizovane djece koje je jutros hicima iz pištolja ranio učenik ove škole Kosta K. Nažalost, osmoro đaka je preminulo, kao i nastavnica istorije i domar.

Povodom ove, nezapamćene tragedije, Ministarstvo prosvjete je predložilo trodnevnu žalost u Srbiji, a popodnevna nastava obustavljena je u svim beogradskim školama.

Inače, maloljetnik koji je pucao je odmah uhapšen, a sva je prilika da on neće biti krivično gonjen ukoliko nije napunio 14 godina. Kako je za Tanjug precizirao advokat Predrag Savić, ukoliko osumnjičeni ima više od 14 godina tretira se kao mlađi maloljetnik i njemu se, kao najteža kazna može izreći posebna mjera, a ako se utvrdi da ima psihički poremećaj, može mu se izreći mjera liječenja u posebnoj ustanovi.

Zakon o maloljetnicima, takođe, predviđa da starijem maloljetniku može da se izrekne nastrožija kazna od pet godina.

Savić naglašava da je u Srbiji starosna granica za krivičnu odgovornost 14 godina, dok je u nekim državama ta granica 12, ili 10 godina, kao u Engleskoj.

U sklopu Poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, navodi Savić, pomenuto je da u Srbiji treba spustiti tu starosnu granicu, ali do toga nije došlo.

“U nekim državama i roditelji u ovakvim slučajevima mogu da odgovaraju za krivično djelo ubistvo, dok kod nas to zakon ne predviđa”, istakao je Savić.

Roditelji djeteta koje je počinilo ovaj zločin mogu odgovarati za krivično djelo zapostavljanje i nestaranje o djetetu, za koje je zaprijećena kazna zatvora do tri godine, a mogu i parnično odgovarati po tužbama roditelja ranjene djece.

Takođe, roditelji ranjene i ubijene djece će moći, pored roditelja osumnjičenog, da tuže i školu i osiguranje ukoliko su djeca bila osigurana, piše Jelena Aleksić za Oslobođenje.