Region

Drug maloljetnog ubice otkrio jezive detalje uoči nezapamćenog masakra: "Dobićeš poklon u srijedu u školi"

Učenik OŠ "Vladislav Ribnikar" bio je tu kada su, kako kaže, znali da njegovog prijatelja koji je počinio masakr 3. maja, nazovu "štreberom".

FOTO: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
FOTO: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pratio ga je na fudbalske utakmice, a on mu je pričao koliko se dobro zabavljao na strelištu. Ubica je bio i na rođendanskoj zabavi 1. maja kada je slavljeniku rekao “da će mu poklon donijeti u školu u srijedu, 3. maja”, na dan koji je dječak izabrao da sprovede svoj smrtonosni plan.

Sa oružjem svog oca, ubio je osam svojih vršnjaka i čuvara OŠ “Vladislav Ribnikar”. Drug je taj dan bio prisutan u susjednom odjeljenju. Sve je vidio i čuo. Danas on polaže cvijeće ispred škole, koja je za nekoliko minuta postala poprište najneočekivanijeg zločinačkog trenutka.

“Bio je kraj prvog časa, oko 8.35 sati. Čuli smo pucnje, ali smo prvo pomislili da su se prevrnuli stolovi, jer je bilo jače od petardi. Sve se brzo desilo, shvatili smo tek kada je jedan od naših profesora ušao u učionicu vičući: “Pucaju, bježite, bježite!!! Naš nastavnik nas je spasio. Dok sam izlazio, pogledao sam kroz prozor i vidio Kostu u dvorištu. Tada nisam shvatio da je on ubica, saznao sam to kasnije”, rekao je Kostin školski drugar, a prenosi francuski list “Le soir”.

Zajedno igrali video-igre i fudbal

On se potom osvrnuo i na odnos sa Kostom K.

“Bili smo prijatelji već dugo. Viđali smo se i van škole. Provodili smo sate igrajući video igre, posebno Fortnite, ali igrali smo i fudbal u Tašmajdanskom parku”, objašnjava on.

Drug dalje navodi da je Kosta bio “miran, pristojan i malo introvertan”.

“On je tip koji drži svoje stvari za sebe. Čak i kada ga nagovorite da igra fudbal, drži se po strani. Ima vrlo malo prijatelja”, objašnjava učenik.

Kako kaže, djeca su znala da mu dobacuju da je štreber. Dječak tvrdi da masakr nije povezan sa lošom ocjenom u školi.

“On nikada ne dobija loše ocjene”, objašnjava dečak.

“Dobićeš poklon u sredu”

“Njegov otac jeste vodio Kostu da puca na poligonu”, kaže on.

On dalje navodi da je Kosta pucao i na svog prijatelja kojem dva dana prije masakra nije donio rođendanski poklon.

“Kasnije mu je rekao: Dobićeš poklon u srijedu u školi”, kaže on.

Međutim, kako Kostin drug priča, dječak je uspio da se spase tako što je iskočio kroz prozor.

Podsjetimo, Kosta K. (13) 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar” počinio je nezapamćeni masakr kada je naoružan očevim pištoljem upao u školu i ubio osam đaka i školskog čuvara i ranio još šest učenika i nastavnicu historije.