Svijet

Dim iz Kanade stigao do New Yorka: Požar ugrožava zdravlje miliona ljudi

Upozorenja o lošoj kvaliteti zraka koja predstavlja visoki rizik za zdravlje izdana su za milione ljudi širom Sjeverne Amerike zbog šumskih požara u Kanadi, javlja u srijedu BBC.

FOTO: THE CANADIAN PRESS/HO-BC WILDFIRE SERVICE
FOTO: THE CANADIAN PRESS/HO-BC WILDFIRE SERVICE

Dim od požara prekrio je velike gradove u pokrajinama Ontariju i Quebecu, uključujući Toronto i okolna područja.

Dim je stigao čak do New Yorka i Connecticuta, gdje je kvaliteta zraka klasificirana kao “nezdrava”, prenose agencije.

Velik dio dima dolazi iz Quebeca, gdje gori 160 požara.

Organizacija Environment Canada izdala je u utorak svoje najozbiljnije upozorenje za Ottawu, smatrajući kvalitetu zraka u glavnom gradu Kanade “vrlo visokim rizikom” za zdravlje ljudi.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U Torontu i okolnim područjima kvaliteta zraka je klasificirana kao “visokorizična”.

U međuvremenu, američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) klasificirala je kvalitetu zraka u većem dijelu sjeveroistoka SAD-a kao “nezdravu”, posebno za ljude koji su već imali problema s disajnim sistemom.

Upozorenja na kvalitetu zraka uključuju veći dio New Yorka i Connecticuta. Također se protežu na sjever do Bostona i na jug do Pittsburgha i Washingtona DC.

U New Yorku, fotografije snimljene u utorak ujutro pokazuju narandžastu izmaglicu koja prekriva obrise grada zbog dima od požara iz Kanade koji je putovao prema jugu.

Službe za javnozdravstvenu zaštitu upozorile su ljude da ne vježbaju vani i da što je moguće više smanje svoju izloženost dimu jer zrak predstavlja neposredne i dugoročne zdravstvene rizike.

Prihvati notifikacije