Svijet

Kanada postaje prva zemlja u svijetu koja stavlja zdravstvena upozorenja na svaku cigaretu

Nova uredba stupa na snagu 1. augusta i "praktički će onemogućiti izbjegavanje zdravstvenih upozorenja" na duhanskim proizvodima.

FOTO: HEALT CANADA
FOTO: HEALT CANADA

Prvi put je najavljeno prošle godine i uvodi se kako bi se više ljudi podstaklo da prestanu pušiti. Duhan ubije oko 48.000 Kanađana svake godine.Kanada će uskoro postati prva zemlja na svijetu koja će staviti zdravstvena upozorenja na pojedinačne cigarete.

Pušači će na svakoj cigareti koju zapale pronaći naljepnicu s frazama poput ‘Cigarete uzrokuju rak ‘, ‘Duhanski dim šteti’ djeci i ‘Otrov u svakom dimu’.

Uvodit će se postupno i Health Canada predviđa da će trgovci na malo prodavati samo duhanske proizvode koji imaju nove oznake upozorenja direktno na cigaretama do aprila 2025.

‘Novi propisi o izgledu, pakovanju i označavanju duhanskih proizvoda bit će dio stalnih napora Vlade Kanade da pomogne odraslima koji puše da prestanu da puše, zaštiti mlade i nepušače od ovisnosti o nikotinu i dodatno smanji privlačnost duhana“, rekli su zvaničnici.

Naljepnice upozorenja već su odštampane na prednjoj strani pakovanja cigareta, ali nova regulativa je dio nastojanja da se upotreba duhana u Kanadi dalje smanji na manje od pet posto do 2035. godine.

Označeni proizvodi uključuju pojedinačne cigarete, male cigare, tube i druge duhanske proizvode.

King-size cigarete će biti prve sa pojedinačnim upozorenjima do kraja jula 2024. prije cigareta obične veličine i drugih proizvoda do kraja aprila 2025. godine.

I druge mjere će pratiti nove propise za smanjenje broja pušača.

‘Upotreba duhana i dalje je jedan od najznačajnijih problema javnog zdravlja Kanade i vodeći je uzrok bolesti i prerane smrti koji se može spriječiti’, rekao je ministar zdravlja Jean-Yves Duclos, prenosi DailyMail.

Prihvati notifikacije