BiH

Dani prolaze i idalje niko nije nadležan? Marijin Dvor je opasna zona (FOTO)

Nevjerovatno je šta se dozvolilo da stoji i ugrožava živote svih prolaznika u strogom centru grada Sarajeva!

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
ilustracija

Podsjetimo kratko ukoliko možda niste u toku dešavanja, u sarajevskom naselju Marijin Dvor 5. marta se urušio dio zida stare Centrale, sporna zgrada pripada obuhvatu kvadranta B.

S obzirom na činjenicu da se zgrada nalazi u ulici Safeta Mujića, odmah uz glavnu saobraćajnicu i godinama je u ruševnom stanju, prava je sreća da niko nije stradao niti je povrijeđen.

Nakon drame, općinski načelnik Srđan Mandić otišao je na lice mjesta zajedno sa opštinskom inspektoricom i službom CZ. Poručio je tada javnosti kako su poduzete dodatne mjere zaštite i optužio gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić da je njena gradska upravo za ovo nadležna, a prozvao je i Faruka Kapidžića, člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, iako je trenutni presjedavajući gospodin Zoran Mikulić.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Urušavanje električne centrale na Marijin Dvoru i medijskog prepucavanja načelnika, gradonačelnice i pokušaja prebacivanja krivice na sve druge nije rezultirao nikakvim konkretnim rješenjem.

Ovaj problem najviše se odrazio na vozače koji su nerijetko sudionici saobraćajnog kolapsa zbog zaštitnih traka koje su postavljene na ovoj saobraćajnici i policijskih službenika da regulišu saobraćaj kako bi se smanjile gužve. I svi oni prolazeći pored ove zgrade rizikuju svoj život, jer pitanje je trenutka kad će se zgrada srušiti.

Pročitajte još

“Nije vrijeme za prebacivanje odgovornosti, za usporavanje procesa, ovakve stvari se moraju rješavati u hitnom postupku kako bi se na prvo mjesto stavila sigurnost građana i saobraćaj vratio u normalno stanje. Ukoliko se problem ne riješi hitno, pokrenut ćemo prijave protiv svih odgovornih za trenutno stanje”, rekao je resorni ministar Adnan Šteta 10. marta, a trinaest dana nakon toga i dalje niko ništa.

Za sada nema informacija kada će doći do uklanjanja spornog objekata na Marijin Dvoru, jer svi su informisani, ali eto niko nije nadležan!?

Fotoreporter Bosnainfo zabilježio je kadrove na ovoj dionici i fotografije dovoljno ukazuju koliko je kritična situacija. Minimum koji su nadležni uradili da se ograde od krivice i operu savjest jesu postavljene trake oko zgrade i polijepljene poruke upozorenja od mogućeg obrušavanja. I nije samo jedna zgrada problem, još jedna je u jako lošem stanju…

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Prihvati notifikacije