BiH

Danas obilježavanje 575. godišnjice Turhan Emin - begove džamije u Ustikolini

Rijaset Islamske zajednice posredstvom Uprave za vjerske poslove zajedno sa Muftijstvom goraždanskim i Medžlisom islamske zajednice (MIZ) Ustikolina prigodnim programom danas obilježava 575 godišnjicu Turhan Emin – begove džamije u Ustikolini, najstarije džamije u BiH. Program je dio manifestacije “Dani džamija i džemata”.

FOTO: FENA/ELMA GECA
FOTO: FENA/ELMA GECA

Rukovodilac odjela za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević napominje da se bogat program realizira sa studentima Fakulteta islamskih nauka koji danas obilaze kulturno-historijske znamenitosti na tom području.

– Studenti su najprije posjetili lokalitet Grepka gdje je održan historijski sat, a pored ostalog predviđena je i posjeta najstarijem muslimanskom mezarju u BiH na Presjeci, obilazak mezarja i Turbeta na Odžaku, posjeta Aladža džamiji u Foči i Fatihovoj džamiji na na Cvilinu. Centralni program bit će održan poslije akšam namaza u Turhan Emin –begovoj džamiji koji će izvesti hor Fakulteta islamskih nauka – precizirao je Čaušević.

Turhan Emin-begova džamija izgrađena je 1448. godine, kao prva džamija u BiH, i predstavlja najstariji oblik islamske arhitekture.

Džamija je doživjela sudbinu mnogih u BiH. Zapaljena je u Drugom svjetskom ratu, obnavljana pa opet rušena i minirana 1992.godine. Obnovljena je i proklanjana 2007. godine.

Prihvati notifikacije