Magazin

DA SE BAJRAMSKA BAKLAVA NE OSJEĆA USAMLJENO NA STOLU Pripremite "Pijesak kolač", nije skup i jednostavan je

Veoma jednostavan za napraviti – zaista vam nije potrebno neko posebno kulinarsko umijeće da u tome uspijete – "Pijesak kolač" jedan je od onih koji oduševljavaju na prvi zalogaj.

FOTO: KOLACI.BIZ
FOTO: KOLACI.BIZ

Najvažnije je to što nije skup, a evo recept.

Sastojci:

– 5 pudinga od vanilije

– 250 grama šećera

– 1500 ml mlijeka

– 300 grama putera

– 200 grama mljevenog keksa

– 200 grama kokosa

– 200 grama mljevenih oraha

– 200 ml pavlake za šlag

– dva reda čokolada.

Priprema

U zdjelu dodajte puding, šećer i pomiješajte sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da se kuha.

Proključalo mlijeko maknite sa strane. Umiješajte pripremljene sastojke i vratite da se kuha.

U zdjelu ulijte kuvanu kremu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Uklonite foliju i izmiješajte mikserom. Dodajte izrezani puter sobne temperature te sve dobro izmiješajte mikserom.

Kremu rasporedite na tri jednaka dijela. U jedan dio dodajte mljeveni keks. U drugi dio dodajte kokos. U treći dio dodajte orahe.

Tepsiju, dimenzija 20 x 35 cm, nije potrebno ničim premazivati. U tepsiji prvo rasporedite smjesu od keksa. Zatim rasporedite smjesu od kokosa. Rasporedite smjesu od oraha. Pavlaku za šlag umutite mikserom te dobijeni šlag rasporedite u tepsiji. Naribajte čokoladu. Stavite kolač u frižider da se stegne.