Magazin

DA NADOLAZEĆI BAJRAM BUDE ŠTO SLAĐI Uz baklavu ponudite svojim gostima i Napolitana kocke, ovo je recept

Jednostavne, ali zaista fantastične lješnik kocke sa napolitankama, mogu se napraviti kod kuće bez previše muke.

FOTO: DOMAĆI RECEPTI
FOTO: DOMAĆI RECEPTI

Donosimo vam recept za ovu poslasticu koju možete poslužiti dragim gostima i tokom nadolazećih bajramskih praznika.

Sastojci:

Kora

250 grama bilo kojeg digestiv keksa

50 grama mljevenih pečenih lješnika

70 grama putera

70 – 100 ml mlijeka

Krema

1 l mlijeka

3 pudinga sa ukusom vanile, slatke pavlake, može čak i lješnika (po izboru)

5 kašika šećera

200 ml slatke pavlake

200 grama lješnik napolitanki.

Priprema

Razmutiti prašak za puding sa šećerom i malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka staviti da prokuha. Zakuvati puding i miješati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, prebaciti u drugu posudu, staviti preko foliju i ostaviti da se ohladi.

Za to vrijeme samljeti digestiv keks, dodati lješnik, otopljen puter i mlijeko i sve izmiješati. Staviti masu i utisnuti u kalup dimenzija 30×20 cm ili u bilo koji pleh, ako nemate kalup, sličnih dimenzija.

Umutiti slatku pavlaku. Ohlađen puding kratko izmutiti pa dodavati slatku pavlaku i mutiti sve zajedno. Na kraju umiješati samljevene napolitanke pa cijeli fil istresti preko kore i poravnati. Dekorisati po izboru, dobro ohladiti, sjeći u kocke i poslužiti, prenosi portal Domaci recepti.