Magazin

D vitamin ključan za imunitet

Naučno istraživanje pokazuje da su osobe koje imaju manjak D vitamina za čak 54 odsto podložnije zarazi od virusa korona.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Studija univerziteta Bost, objavljena u naučnom časopisu “PLUS van”, pokazuje da su pacijenti u dobi od 40 godina ili više, koji su imali dovoljan nivo D vitamina u tijelu, imali za 51 odsto manji rizik od smrti od kovida 19.

Pročitajte još

D vitamin je postao jedna od najčešćih zdravstvenih i nutricionističkih tema, s obzirom na pandemiju novog virusa, koja globalno hara još od ranog proljeća.

Iako je potrebno još naučnih studija prije nego bude donesen konačan zaključak, ono što je poznato o D vitaminu jeste da je dobar za imunitet, a to je posebno važno u vrijeme pandemije i strogih epidemioloških mjera i zatvaranja.

Većina ljudi D vitamin povezuje sa suncem i nazivaju ga “sunčanim vitaminom”.

D vitamin poznat je po snažnoj ulozi u zglobovima i zdravlju mišića. Najveći izvor D vitamina za čovjeka je sunčevo svjetlo – 90 odsto.

Nedostatak D vitamina može dovesti do pada gustoće kostiju, što pak može dovesti do osteoporoze i lomova.

U rijetkim slučajevima nedostatak D vitamina može dovesti i do deformacija kostiju, odnosno osteomalacije.

Isto tako, studije su pokazale da je D vitamin koristan u održavanju tjelesne težine. Pomaže i u održavanju zdravog raspoloženja.

D vitamin dobija se konzumiranjem masnije ribe i morske hrane, konzumiranjem gljiva, uključivanjem žumanca jaja u prehranu, uzimanjem mlijeka, soka od narandže i pahuljica od žitarica, konzumiranjem crvenog mesa, te provođenjem više vremena na otvorenom, odnosno na suncu, koje je najbolji izvor tog vitamina.