Magazin

Cvijeće koje DONOSI SREĆU I BOGATSTVO U DOM: Savršeno ukrasi svaku terasu i baštu

Jedna od najčešće gajenih sobnih biljaka, a zbog velikog ukrasnog lišća srcolikog oblika, raznovrsnih boja i tekstura, jedna je od najljepših lisno-dekorativnih biljaka.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Riječ je o prelijepoj begoniji.

Begonija spada u višegodišnje skrivenosjemenice iz porodice Begoniaceae, a potiče iz dijelova Južne i Centralne Amerike, južne Azije i Afrike. U Evropi se uglavnom gaje kao kućne biljke, posebno u zimskim mjesecima.

Zašto se poklanja begonija?

Ovaj cvijet čest je izbor za poklon dragoj osobi, jer postoji narodno vjerovanje da privlači zdravlje, blagostanje i sreću u dom, pa ukazuje na lijepe želje i dobre namjere. U nekim kulturama se vjeruje i da begonije simbolizuju budućnost, pa darovanjem nje poručujemo nekome da mu želimo da se čuva, brine o sebi i ostane zdrav.

Međutim, to nije sve, a njena simbolika zavisi od boje:

crvena begonija – ljubav, romantika, strast, ne poklanja se nekome koga ste tek upoznali, osim ako želite da se udvarate

ružičasta begonija – ljubav, nježnost, ne toliko vezano za strast kao crvena

žuta begonija – bogatstvo, radost, sreća, prijateljstvo, nada, ljubaznost

bijela begonija – nevinost, čistoća, poklon za krštenje

U nekim sredinama širom svijeta se vjeruje da begonije mogu da upozore na nesreću, a ovo vjerovanje polako nestaje, iako je opstao običaj da se donose ljudima koji leže u bolnici.

Takođe, smatraju se ponekad i simbolom mira, harmonije, zahvalnosti, individualnosti…

Kako se njeguje begonija?

Različite vrste begonija imaju različite potrebe, ali u većini slučajeva su im potrebne toplije temperature.

One zahtijevaju zemljište koje nije sasvim isušeno, ali ni neprestano vlažno. Izbjegavajte prekomjerno zalivanje, dovoljno je jednom ili dvaput nedjeljno.

Begoniju treba držati na dobro osvijetljenom mjestu, ali ne na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Voli umjerenu temperaturu, oko 18 stepeni, a ne trpi mraz. Ne podnosi suh vazduh i radijatore.

Mogu da se sade iz lukovica i odlično rastu u zatvorenom prostoru (ali ispod lampe ili prozora). Ima osjetljivo lišće, a svaki oštećen i zaražen list mora da se ukloni.

Prihranjuje se svake dvije nedjelje tokom ljeta i proljeća. Pošto biljka raste prema svjetlosti, treba povremeno okretati saksiju. Obrezujte je samo ako morate jer većina to ne zahtijeva, navodi Glossy.