Politika

Cvijanović: Ako je ovo zaista odgovor Guterresa, onda je to dio igre...

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da, ukoliko je objavljeno zaista odgovor generalnog sekretara UN Antonija Guterresa koji je dospio u medije, a ne u njen kabinet, onda je to dio igre u kojoj treba uraditi sve da se sakrije istina.

FOTO: ARHIV/UN
FOTO: ARHIV/UN

Na pitanje da prokomentariše odgovor Guterresa da “UN nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma niti su UN član PIK-a, koji je relevantan za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, koji se pojavio u medijima, Cvijanovićeva je rekla da ako je to zaista odgovor, budući da ga je vidjela samo u medijima, to bi bila samo potvrda da je OUN instrumentalizovana jer su tu, nažalost, ponovljene riječi predstavnika jedne članice Vijeća sigurnosti UN, koje taj predstavnik plasira u razgovorima sa predstavnicima drugih država kad ih ubjeđuje da treba sankcionisati Republiku Srpsku.

Ona je navela da bi sada bilo bi logično pitati UN zašto su oni gubili vrijeme i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN potvrđivali imenovanja čitavog niza visokih predstavnika, ako s tim nemaju ništa, i čemu onda služi baza podataka UN, upitala je ona, u kojoj postoje odluke ranijih imenovanja?

“Da li su uzurpirali nečija prava i bavili se poslom koji im ne pripada? I zašto su, primjera radi, stavili na dnevni red imenovanje Christiana Schmidta, koje usput rečeno, nije uspjelo dobiti podršku Vijeća sigurnosti UN ako s tim nemaju ništa”, upitala je Cvijanovićeva.

I konačno, rekla je Cvijanovićeva, šta to znači u kontekstu Ustavnog suda BiH, ako je tačno to što odgovaraju iz UN s obzirom na to da je taj Ustavni sud BiH 2006. godine rekao da visoki predstavnici moraju biti verifikovani u Vijeću sigurnosti?

“Znači, u pitanju je opšta prevarantska igra jer je ovaj odgovor nastao kao plod pritisaka, a ne odgovora dostojnog takve globalne organizacije i međunarodnog prava. Mislim da su se zapetljali u sopstvenu improvizaciju i da je ovo jedna sramotna, veoma sramotna situacija. Čak moram priznati da mi djeluje da je ovaj odgovor pisao neko drugi, a da je Guterres samo doveden u poziciju da ga potpiše”, ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je ovo ujedno bila i potvrda beskorisnosti diplomatske mreže BiH, jer je van svake pameti da odgovor prvo završi u medijima, nego u njenom kabinetu, kojem su ga dužni proslijediti.

“Očigledno je srpski član pod blokadom MIP-a, pa prvo moraju da izanaliziraju sadržaj i da ga proslijede samo ako im odgovara”, konstatovala je Cvijanovićeva.