Zdravlje

Čudesna biljka koja čisti krv, liječi, hrani i revitalizira

Kada govorimo o blagodatima prirode, rijetko koja biljka može da se mjeri s koprivom.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Urtica dioica, poznata kao obična kopriva, oduvijek je bila dio narodne medicine, ali danas se sve više vraća u fokus zbog snažnog utjecaja na zdravlje i vitalnost. Ona nije samo korov koji žari – ona je hrana, lijek i tonik za cijeli organizam.

U periodu kada priroda buja, a biljke se pune energijom sunca i zemlje, kopriva je u punoj snazi. Njeno vrijeme berbe traje od proljeća do početka ljeta – a upravo u junu ona sadrži najviše korisnih nutrijenata.

Moćan sastav koprive – zašto je toliko ljekovita?

Kopriva je doslovno superhrana iz šume, bogata nevjerovatnim sastojcima:

Željezo: idealno za osobe koje pate od anemije i hroničnog umora

Vitamin C: pomaže apsorpciji željeza i jača imunitet

Vitamin A i K: važni za zdravlje očiju, kostiju i krvotvorni sistem

Kalij, kalcij, magnezij: balansiraju elektrolite, jačaju srce i mišiće

Silicijum i flavonoidi: jačaju kosu, kožu i nokte, štite od oksidativnog stresa

Fitoncidi i tanini: djeluju protuupalno, antibakterijski i antioksidativno

Zahvaljujući ovom kompleksu, kopriva se koristi kod niza zdravstvenih problema, ali i preventivno – kao svakodnevna podrška organizmu.

Ljekovita djelovanja koprive – prirodni lijek bez recepta

Kopriva djeluje široko i duboko. Redovno korištenje donosi konkretne dobrobiti:

Čišćenje krvi i jačanje cirkulacije: kopriva pomaže izbacivanje toksina, poboljšava protok krvi i jača kapilare

Podizanje nivoa energije: posebno kod žena u menopauzi i osoba sa hroničnim umorom

Pomoć kod reumatskih oboljenja i artritisa: zahvaljujući protuupalnom efektu

Stimulacija rasta kose i zdravlja kože: čajevi i losioni s koprivom revitalizuju kožu i sprečavaju opadanje kose

Regulacija šećera u krvi i izlučivanje viška tečnosti: važno kod dijabetesa i problema s bubrezima

Imunitet i otpornost: jača odbrambeni sistem tijela, posebno u prijelaznim periodima

Kako pravilno brati koprivu

Branje koprive je ritual koji zahtijeva znanje i poštovanje prema biljci.

Vrijeme branja: april, maj i jun – ujutru, po suhom i sunčanom danu

Gdje brati: daleko od saobraćajnica i zagađenja, idealno na šumskim ivicama ili uz potoke

Šta brati: gornji vrhovi biljke s 3–4 lista, dok je biljka mlada i mekana

Kako sušiti: u hladu, na prozračnom mjestu, u tankim slojevima

Kako čuvati: u papirnim kesama ili staklenim teglama, dalje od svjetlosti i vlage

Berba koprive je nešto što mnogi danas ponovno otkrivaju – kao oblik povratka prirodi i sebi.

Načini upotrebe – od čaja do juhe

Kopriva je nevjerovatno svestrana. Možete je konzumirati kao hranu, napitak, dodatak jelima, pa čak i u obliku tinktura i kapsula.

Čaj od koprive

Tradicionalno se koristi za detoksikaciju i čišćenje krvi.

Priprema:

1 kašika sušene koprive na 2 dl ključale vode. Poklopiti 10 minuta, procijediti i piti jednom do dva puta dnevno.

Svježi sok od koprive

Jedna od najmoćnijih formi – daje energiju i podstiče imunitet.Savjet: Iscijedite svježe listove (u blenderu ili sokovniku), dodajte limun i kašiku meda.

Supa od koprive

U narodnoj kuhinji često korištena umjesto špinata.

Priprema: Kuhana u vodi ili temeljcu, uz dodatak krompira, bijelog luka i maslinovog ulja.

Tinktura

Koristi se kod slabokrvnosti, loše cirkulacije i reume. Pravi se alkoholnom maceracijom svježih listova.

Oblozi i kupke

Kod upala, oteklina i kožnih problema – kopriva umiruje i dezinfikuje.

Bonus dio: Sjemenke koprive – eliksir vitalnosti

Malo je poznato, ali sjemenke koprive su pravi tonik za snagu, libido i hormone. Beru se krajem ljeta, pažljivo, kada dozriju na vrhovima stabljike.

Ljekovita svojstva sjemenki:

Jačaju rad bubrega i nadbubrežnih žlijezda

Poboljšavaju izdržljivost i koncentraciju

Utiču pozitivno na hormonalni balans

Povećavaju libido kod muškaraca i žena

Bogate su masnim kiselinama i fitosterolima

Kako koristiti:

1–2 kašičice dnevno, samljevene u jogurt, med ili smoothieMožete ih peći lagano i koristiti kao dodatak salatama

Sjemenke koprive sve više se koriste i u fitoterapiji jer zaokružuju njen ljekoviti potencijal.

Upozorenja i mjere opreza

Iako prirodna, kopriva je snažna biljka i treba je koristiti s mjerom:Osobe s niskim krvnim pritiskom neka budu oprezne

Ne preporučuje se u trudnoći bez nadzora

Ako koristite antikoagulanse (lijekove za razrjeđivanje krvi) – obavezna konsultacija s ljekarom

Dugoročna upotreba u većim dozama može opteretiti bubrege – pravite pauze

Kopriva nije samo biljka – ona je simbol snage, otpornosti i zdravlja. U vremenu kada je organizmu potreban balans, energija i detoksikacija, ova skromna biljka nudi sve to – besplatno i dostupno.

Ne treba vam skupi suplement kada vam priroda nudi list pun vitamina, korijen koji revitalizira i sjemenke koje vraćaju snagu. Idući put kad prođete pored nje – ne okrećite glavu. Poklonite joj poštovanje koje zaslužuje i dajte svom tijelu ono što mu prirodno pripada.