Politika

Čović najavljuje formiranje Vlade HNK-a u idućoj sedmici

U Mostaru je održana četvrta sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj su se, između ostalih tema, analizirali procesi unutarstranačkih izbora u organizacijama HDZ-a BiH koji su, kako je istaknuo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, privedeni kraju. Kako je istaknuto nakon sjednice, razgovaralo se i o aktivnostima vezanim za aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini te o koordiniranju kod funkcioniranja izvršne vlasti na svim nivoima u zemlji.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Čović je kazao kako je kreiran program za iduću sedmicu koji je vezan za pitanje partnera na nivou BiH. Najavio je sastanke s partnerima, kao i sastanke s predstavnicima međunarodne zajednice.

“Pokušavamo složiti termine s partnerima – ponedjeljak, utorak ili srijedu – kako bismo zajedno sjeli više puta da omogućimo da Vijeće ministara BiH može normalno funkcionirati i donositi sve one odluke koje smo i najavljivali da ćemo imati u sedmom mjesecu, a to bi značilo sve one zakone, prije svega, koji su s područja prava i sukobi interesa – VSTV, sudovi… da budu u proceduri, da imamo i parlament zakazan za utorak, odnosno za ponedjeljak Zastupnički dom, u utorak Dom naroda.

Vanredna sjednica

Možda će biti i jedna vanredna sjednica ako ovo sve bude urađeno, da možemo napraviti jednu produktivnost. Naravno, tu treba imenovati i ministra finansija, tako da s te strane malo relaksiramo jedan odnos koji se javio nakon zadnjih mjesec-dva, našeg nefunkcioniranja ne baš na najbolji način. To se jednim dijelom osjetilo i u Bruxellesu, ali me veseli što je naša predsjedavajuća Vijeća ministara svojim proaktivnostima do kraja pridobila partnere iz EU s kojima je razgovarala”, istaknuo je Čović.

Kazao je kako je jedini put za stabiliziranje BiH, provođenje europskih, ali i svih drugih integracijskih procesa.

“Moj će prijedlog biti da svakodnevna komunikacija s predsjednicima stranaka koje čine paket, a to je HDZ, SNSD, SDP, NiP, odnosno Naša stranka – da u svakodnevnoj komunikaciji osiguravamo jednu protočnost onog što dogovorimo i u zakonodavnoj, a posebno izvršnoj vlasti. Slično će biti i na nivou Federacije s nešto manjim brojem, jer tu SNSD nije izravno uključen kao takav”, rekao je.

Čestitao je Johannu Sattleru na još jednoj godini mandata kazavši kako se nada da će zajedno pokušati stvoriti jasan okvir za rad u narednim mjesecima kako bi profunkcionirali svi mehanizmi koordinacije.

“Čini mi se da imamo dovoljno energije da iskoristimo ovo vrijeme ispred sebe, da se izvučemo iz krize u koju umalo nismo upali”, kazao je.

Dodao je da će biti izazova, jer su na sceni i dalje prisutni, kako kaže, oni koji pokušavaju prudubiti trenutnu krizu.

Politički dogovor

“Naš zadatak je da stabiliziramo i pravni okvir, sigurnosni okvir, što je najvažnije na ovom našem prostoru, da niko više ne zvecka oružjem ovdje. Ja sam rekao da svako pitanje ovdje može riješiti politički dogovor i može se riješiti političkim dogovorom. Zamolit ću sve kolege za one teške riječi koje znaju često korisiti u različite svrhe, kad je komunikacija s javnošću u pitanju, da to ostave za neko drugo vrijeme, pa da pokušamo biti pažljiviji jedni prema drugima – dati šansu za dogovor”, istaknuo je.

Kada je riječ o Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Čović kaže kako će se na istom principu stvari rješavati i u tom kantonu i to što prije, jer je vrijeme davno već iscurilo.

“Malo je neobično, pošto je 20 ruku nužno, a koalicijski partneri su savojim brojkama koje mogu vezati za sebe vrlo skromni, tako da će trebati opet napor od HDZ-a da pokušamo to do kraja sedmice završiti. To je naše nastojanje, da u petak ili četvrtak imamo Vladu ovog kantona”, dodao je.

Osvrnuo se i na Kanton 10, kazavši kako je to možda lakši zadatak jer na tom području dominiraju stranke s hrvatskim predznakom, a vlast, kako kaže, funkcionira zadnje dvije i po godine.

Prihvati notifikacije