Svijet

Čistio stan pokojne bake, policajci mislili da je lopov i ubili ga

Članovi porodice tvrde da je američka policija ubila 28-godišnjeg muškarca dok je on čistio stan svoje pokojne bake. 28-godišnji Joe Frasure mlađi je upucan u ponedjeljak u gradu Wyomingu, a preminuo je sljedećeg dana u bolnici.

FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Ovo je samo posljednje u nizu kontroverznih policijskih ubistava širom SAD-a. Ured šerifa okruga Hamilton je istraživao pucnjavu, ali potom je slučaj preuzeo okružni tužitelj. Izvještaj okružnog mrtvozornika je potvrdilo da je smrt 28-godišnjaka rezultat pucnjave u koju je umiješana policija, objavila je lokalna TV postaja WLWT5.

Iz policije tvrde kako su policajci sumnjali da je Frasure provalnik, a porodica ubijenog muškarca poručuju da je on samo čistio stan nakon bakine smrti. Policijski zvaničnici su najavili da će danas biti objavljen snimak događaja, a još uvijek nije otkriven identitet policajaca koji su bili umiješani, piše Guardian.

U saopćenju za novine, policija tvrdi da su policajci odgovorili na poziv o mogućoj provali u koju su bile uključene dvije do tri osobe, izvijestio je NBC News. Komšija je u pozivu policiji rekao da bi stan trebao biti prazan. Iz policije ističu da su policajci po dolasku na mjesto događaja uočili Frasurea i njegovog oca u zadnjem dijelu zgrade.

Policija navodi da Frasure nije slijedio naredbe, nego je počeo bježati od policajaca i pokušao kombijem napustiti područje. Dodaju da su policajci zapucali na kombi kad je ubijeni muškarac vozilom “zamalo udario policajca”. Najmanje jedan hitac je pogodio Frasurea u glavu. Hitno je prevezen u Medicinski centar Univerziteta u Cincinnatiju, gdje je i preminuo.

Osporavajući iskaz policije, njegova je porodica zatražila objavu snimka događaja. Joe Frasure stariji, otac ubijenog, odbacuje policijske navode da je vozilo korišteno kako bi se povrijedilo policajce.

“Želim odgovore od njih… Želim objavu snimka i sve”, dodala je Lisa Fisher, majka ubijenog muškarca. Frasureova porodica je u srijedu održala mali protest ispred policijske uprave Wyominga, pozivajući na pravdu i objavu snimke.

“Želim znati zašto su ubili mog brata. Želim vidjeti snimak. Moj brat je bio otac, brat, sin, član porodice. Prijatelj pun ljubavi. Molim vas, pomozite mi da dobijem pravdu za svog brata, molim vas. Pomozite mi. Molim vas, pomozite mi”, rekao je Joe Frasure mlađi, polubrat ubijenog muškarca koji nosi identično ime i prezime.

Prihvati notifikacije