Magazin

Cijeli život pogrešno perete voće i povrće: Stručnjak otkrio kako se jedino mogu ukloniti pesticidi i hemikalije

Jesti voće i povrće ključno je za naše zdravlje, ali jednako je važno osigurati da te namirnice nisu kontaminirane štetnim hemikalijama.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), samo jedan od deset Amerikanaca unosi preporučenu dnevnu količinu voća i povrća. Dok su detoksikacijska svojstva voća i povrća dobro poznata, nutricionistica Jessica Shand tvrdi da i samo voće i povrće može imati koristi od detoksikacije.

Stručnjaci upozoravaju da ispiranje proizvoda pod tekućom vodom nije dovoljno za uklanjanje pesticida i drugih potencijalno opasnih hemikalija kojima su izloženi tokom uzgoja i žetve. Jessica Shand je za British Vogue izjavila kako se najčešće koriste herbicidi, fungicidi, insekticidi i baktericidi.

Prema nedavnoj analizi koju je provela organizacija Environmental Working Group, čak 75% konvencionalnog svježeg voća i povrća sadrži ostatke potencijalno štetnih hemikalija. Shand naglašava da, iako uklanjanje kore može pomoći u uklanjanju toksina, to također uklanja vlakna i druge vrijedne hranjive tvari. Kako bi smanjila ove rizike, Shand je u svoju rutinu uvela “detoksikaciju” proizvoda.

Pročitajte još

Ni organska hrana nije imuna

Kvalitetno pranje voća i povrća može smanjiti izloženost kontaminantima, posebno hemikalijama koje ometaju endokrini sistem. Ove hemikalije, poznate kao “endokrini mimikri”, mogu imitirati, blokirati ili ometati ključne spolne hormone, posebno estrogen. “Pranjem povrća možete smanjiti izloženost i podržati svoje hormone”, izjavila je Shand.

Važno je napomenuti da ni skupa organska hrana nije imuna na hemijsku kontaminaciju. Shand objašnjava kako je izloženost toksinima manji problem kod organskog voća i povrća, ali proizvodi su i dalje izloženi drugim potencijalnim kontaminantima, stoga je najbolje oprati sve prije konzumacije. Također savjetuje pranje salata iz vrećice i artikala označenih kao “oprano i spremno za jelo”.

Iako na tržištu postoje mnogi komercijalni čistači za povrće, Shand naglašava da svoje proizvode možete očistiti kod kuće uz uobičajene kuhinjske proizvode koristeći njenu četverostepenu metodu.

Metode čišćenja voća i povrća

Namakanje u otopini jabučnog octa:

Stavite proizvode u čistu sudoperu napunjenu svježom vodom – preporučuje se filtrirana voda. Dodajte jedan dio jabučnog octa na tri dijela vode.

“Jabučni ocat bogat je antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima, što ga čini idealnim prirodnim sredstvom za detoksikaciju proizvoda. Možete koristiti i sodu bikarbonu – dodajte jednu kašičicu na dvije šoljice vode,” objasnila je Shand.

Pranje i namakanje:

Koristeći četkicu za povrće, nježno četkajte svaki komad povrća, a zatim ih ostavite da se namakaju 15 minuta. Na kraju isperite. Ako perete bobice, stavite ih u cjedilo i uronite u vodu najviše pet minuta – duže namakanje može ih učiniti kašastima.

Sušenje:

Izvadite voće i povrće iz sudopere i osušite ih kuhinjskim ubrusom. Bobice ostavite da se suše na kuhinjskom peškiru sat vremena.

Pohrana:

Premjestite proizvode u staklene, a ne plastične posude kako bi dulje ostali svježi. Pridržavajući se ovih koraka, možete značajno smanjiti izloženost štetnim hemikalijama i osigurati da vaše voće i povrće budu što čišći i zdraviji za konzumaciju.