Magazin

Chia sjemenke: elektrana zdravlja, ali ako jedete previše, mogli biste imati ove nuspojave

Chia sjemenke su pune blagodati za tijelo, ali pretjerana konzumacija može biti štetna.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Ove sjemenke su jestive sjemenke koje potiču iz biljke koja pripada porodici mente pod nazivom Salvia hispanica. Ove sitne tamne sjemenke su hranjiva hrana bogata omega-3 masnim kiselinama i drugim esencijalnim bioaktivnim spojevima.

Konzumiranje chia sjemenki može ponuditi zdravstvene prednosti, uključujući snižavanje krvnog pritiska, smanjenje upale i poboljšanje zdravlja probave.Međutim, pojedinci mogu imati nuspojave ako jedu velike količine, uključujući one s dijabetesom, visokim krvnim pritiskaom i alergijama. Previše chia sjemenki može dovesti do probavnih problema, ali i debljanja.

Moguće nuspojave chia sjemenki

Konzumiranje chia sjemenki može uzrokovati neke nuspojave kod ljudi s alergijama, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i probavnim problemima. Otkrijmo ih zajedno.

Alergije

U naučnoj literaturi je zabilježeno vrlo malo slučajeva alergijskih reakcija na chia sjemenke. Dokumentirani su neki slučajevi reakcija preosjetljivosti na biljke iz iste porodice. Ove reakcije uključuju anafilaksiju, kontaktni dermatitis i sistemski alergijski odgovor.

Chia sjemenke mogu uzrokovati unakrsnu senzibilizaciju kod ljudi s alergijom na susam. To znači da oni koji već imaju alergiju na susam mogu razviti alergijsku reakciju nakon konzumiranja chia sjemenki.

Dijabetes

Chia sjemenke mogu sniziti razinu šećera u krvi jer sadrže visok nivo vlakana. Jedna recenzija je pokazala da vlakna usporavaju apsorpciju šećera u crijevima, što pomaže u sprečavanju brzog i značajnog porasta nivoa šećera u krvi.

Međutim, redovno konzumiranje chia sjemenki može uzrokovati pad šećera u krvi do te mjere da zahtijeva prilagođavanje doze inzulina.

Visok pritisak

Chia sjemenke također mogu sniziti krvni pritisak. To može biti zato što su ove sitne sjemenke bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje djeluju kao razrjeđivači krvi i smanjuju krvni pritisak. Međutim, naučnici moraju provesti više istraživanja o tome.

Problemi sa varenjem

Chia sjemenke sadrže mnogo nutrijenata, međutim, njihov čvrst izgled može otežati apsorpciju i probavu.

Da biste ih pravilno konzumirali, savjetujemo vam da ih potopite u vodu prije nego što ih pojedete ili pijete vodu dok ih jedete kako biste podstakli pravilnu probavu. Druga alternativa je da ih sameljete, tako da vaše tijelo može bolje apsorbirati sve nutritivne prednosti.

Možete se odlučiti i za proklijale chia sjemenke. Prema istraživanju, omogućavanje klijanja chia sjemenki optimizira dostupnost proteina i povećava njihov sadržaj kalcija.

Prednosti chia sjemenki

Mnoge studije su pokazale da chia sjemenke sadrže vitalne komponente mikronutrijenata i makronutrijenata . Najčešći makronutrijenti su ugljikohidrati, proteini, dijetalna vlakna i masti.

Chia sjemenke sadrže:

15-25% proteina15-35% masti18-35% dijetalnih vlakana18-31% ugljenih hidrataTakođer su pogodni izvori antioksidansa, vitamina i drugih esencijalnih minerala. Još jedna ključna karakteristika je visok postotak omega-3 i omega-6 kiselina, koje tijelo ne može stvoriti prirodnim putem.

Druge zdravstvene prednosti uključuju poboljšanje šećera u krvi i snižavanje krvnog pritiska.

Alternativa chia sjemenkama

Neke alternative chia sjemenkama uključuju hranu bogatu vlaknima poput zelenog povrća, mahunarki, orašastih plodova, voća i žitarica. Za ljude koji su zainteresirani za povećanje unosa masnih kiselina, riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina.