Magazin

Četiri načina da ispravno operete voće i povrće od pesticida

Izbjegavanje konzumiranja voća i povrća koji su najviše tretirani pesticidima je korak ka zdravijem životu.

svježe voće i povrće
FOTO: PIXABAY

Kupovina organskih namirnica je klimav teren jer danas nama nisu dostupni proizvodi koji su 100 odsto organski. 

Švedski naučnici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u tijelima djece i odraslih. Međutim, ako samo dvije sedmice ne unosimo u organizam hranu koja je zagađena pesticidima, nivo ovih toksina u našem tijelu pada na nulu.

Pročitajte još

Da bi se smanjio rizik od bolesti, preporuka je da se izbjegava kupovina voća i povrća tetiranog pesticidima, osim ako nije organsko ili proizvedeno u vašoj bašti (jer vi znate koliko prskate voće i čime ga prskate). 

Evo o kojem voću i povrću je riječ:

1. Jagode

2. Jabuke

3. Nektarine

4. Breskve

5.Celer

6. Grožđe

7. Trešnje

8. Spanać

9. Paradajz

10. Čeri paradajz

11. Krastavac

12. Paprika babura

Testiranje pojedinih jagoda je pokazalo da su prskane sa čak 17 različitih vrsta pesticida, dok su grožđe i paprike prskane sa 15 vrsta pesticida.

Ukoliko niste u mogućnosti da jedete organsku hranu ili sami da uzgajate istu, preporučujemo vam četiri načina na osnovu kojih možete da operete voće i povrće od pesticida, prenosi Stil.

1. Pranje hladnom vodom

Istraživanja su pokazala da se od 70 do 80 odsto pesticida može oprati sa voća i povrća samo hladnom vodom. Bitno je da dobro trljate voće i povrće rukama ispod mlaza vode. 

Takođe, morate da obratite pažnju na pukotine i da ih dobro operete (naprimjer, jabuka oko peteljke) jer se tu najčešće zadržavaju pesticidi.

Da bi se voće i povrće oslobodilo od pesticida najmanje 30 sekundi perite voće i povrće ispod mlaza vode.

2. Rastvor soli

U 4 šolje tople vode rastvorite 2 kašike soli. U taj rastvor potopite voće ili povrće pa pustite da odstoji 30 do 60 minuta. 

Poslije toga operite voće i povrće ispod mlaza hladne vode. Ovaj rastvor može da ošteti jagode pa se ne preporučuje da ih perete u njemu.

3. Rastvor sirćeta i vode

U činiju sipajte vodu i sirće u razmjeri 2:1. U taj rastvor potopite voće i povrće i pustite da odstoji pola sata do sat vremena. Nakon toga operite voće i povrće pod mlazom hladne vode. Osim što ćete ga oprati od pesticida, voće i povrće će duže trajati nakon ovog pranja.

4. Domaći sprej

U raspršivač sipajte 1 šolju vode, 2 kašike sirćeta, 1 kašiku limunovog soka. Isprskajte voće i povrće, sačekajte 30 sekudni, pa ga operite ispod mlaza hladne vode. 

Ovo funkcioniše ako ste u žurbi i ne možete da čekate da se voće dezinfikuje u rastvoru sirćeta ili soli.

Istraživanja su pokazala da je jedan od boljih načina uklanjanja pesticida sa voća i povrća – skidanje kore (ako je to moguće). Salati, paprikama i jabukama morate da odsječete one djelove oko peteljki jer se tu nalazi najviše pesticida i bakterija.