Zašto su prokulice dobre za srce?
Bogate vlaknima
Jedna šoljica kuhanih prokula sadrži oko 6 grama vlakana, što pomaže u održavanju zdrave probave, ali i smanjuje krvni pritisak – zahvaljujući uticaju na crijevne bakterije koje proizvode korisne masne kiseline.
Izvor vitamina K
Prema dijetetičarki Elani Natker, vitamin K igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja arterija. No, ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, obavezno se posavjetujte s doktorom prije povećanja unosa.
Prirodni nitrati
Za razliku od štetnih nitrata iz prerađene hrane, prirodni nitrati iz povrća poput prokula potiču proizvodnju dušikovog oksida – spoja koji opušta krvne žile i poboljšava cirkulaciju, piše EatingWell.
Pune vitamina C
Jedna šoljica kuhanih prokula osigurava gotovo cijeli dnevni unos ovog antioksidansa, koji smanjuje oksidativni stres i potiče zdravlje krvnih žila.
Kalij za ravnotežu
Prokule su i dobar izvor kalija koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska.