Svijet

Čelnik UN-a za pomoć Griffiths: Izraelska nekažnjivost se ne može nastaviti

Šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Griffiths osudio je izraelski zračni napad na kamp raseljenih ljudi u Rafah na jugu Pojasa Gaze, rekavši da se takva nekažnjivost ne može nastaviti, javlja Anadolu.

Rafah, izbjeglicki kamp
FOTO: ANADOLIJA

“Još jedno mračno ažuriranje iz Gaze. Izraelski zračni napad na Rafah sinoć je ubio desetine ljudi, od kojih su mnoge žene i djeca izgorjeli živi“, napisao je Griffiths na društvenoj mreži X.

Upozorio je na poteškoće i opstrukcije koji i dalje postoje u isporuci pomoći Gazi.

Pročitajte još

“Još uvijek nismo u mogućnosti da preuzmemo robu od Kerema Shaloma u potrebnom obimu zbog prepreka i aktivnih borbi“, naveo je Griffiths.

Griffiths je pozvao na hitnu akciju kako bi se zaštitili civili i osigurala njihova sigurnost u Pojasu Gaze.

“Takva nekažnjivost se ne može nastaviti. Zaštitite civile. Dozvolite im da nađu sigurnost. Dozvolite im da dobiju pomoć“, poručio je on.

Najmanje 45 osoba, uglavnom žena i djece, ubijeno je, a blizu 250 je ranjeno u nedjeljnom izraelskom napadu na kamp za raseljena lica u Rafahu.

Napad se u nedjelju dogodio u blizini logističke baze UN-ove Agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Tal al-Sultanu.

Napad je izazvao oštre osude iz cijelog svijeta usred sve glasnijih optužbi za Izrael da prkosi pozivima da zaustavi smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze.