Ekonomija

Čeka nas jedna od najslabijih berbi krompira ikada?

Prema izvorima s tržišta, prosječni prinosi mogli bi biti ispod petogodišnjeg prosjeka. Koji su razlozi?

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Nedavno ažurirani podaci o berbi krompira u Evropskoj uniji predviđaju značajne nesigurnosti na tržištu ovog povrća. Razlog su vremenske neprilike, kiša tokom sadnje, a onda razdoblje suše i visokih temperatura u maju i junu, navode na globalnoj platformi o cijenama prehrambenih proizvoda i tržištima, Mintec. 

Manje površina

U mnogim EU zemljama, uključujući glavne proizvođače Njemačku, Nizozemsku i Poljsku, zasađene površine su manje. Prema izvorima s tržišta, prosječni prinosi mogli bi biti ispod petogodišnjeg prosjeka, a u kombinaciji s malim površinama, ovogodišnja bi berba mogla biti jedna od najslabijih ikada.

Unatoč tome, tržište bilježi određeni pad cijena. Prema Mintecu, 9. avgusta cijena krumpira za preradu bila je 500 € po toni, što je pad od 100 €/t u odnosu na visokih 600 evra dva tjedna ranije. 

Kako bude više krompira, očekuje se daljnji pad cijena. 

Ipak će biti skuplji?

Bez obzira na ovakav trend, analitičari očekuju da će tokom sezone 2023./24. cijene ostati na višim razinama od uobičajenih jer je potražnja velika, a ponuda će biti ograničena tijekom cijele godine, piše Agroklub.