Magazin

Čaj od ove voćke je najbolji za probavu: Nadutost nestaje kao rukom odnesena, a crijeva rade kao sat

Dunja je voćka koja se često zanemaruje, ali njeno bogatstvo hranljivim materijama i jedinstvene karakteristike čine pravim draguljem u svijetu voća.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Ova voćka potječe iz Azije, ali se danas uzgaja diljem svijeta, posebno u mediteranskim i umjerenim klimatskim područjima.

Pročitajte još

‘Dunja se obično prepoznaje po svom karakterističnom obliku, koji je često kruškolik ili ovalan, s glatkom, žutom ili zlatnom korom. Kada je zrela, dunja ima ugodan miris koji je teško ignorirati. Iako ju je moguće jesti sirovu, njen čvrst i kiselkast okus čini se mnogo popularnijim u kuhanju i pripremi džemova, željeza i kompota’, objasnila je dijetologinja dr Veroslava Stanković.

Riznica je vitamina i minerala

Prema riječima liječnice dunja je izuzetno hranljiva.

‘Sadrži značajne količine vitamina C, vitamina A, E, kao i B-kompleks vitamina. Također je bogata mineralima poput kalija i željeza. Njezina nutritivna vrijednost doprinosi jačanju imunološkog sustava, poboljšanju zdravlja kože i očiju, a čak može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti’, kaže ona.

Zdravstvene koristi

Jedna od najistaknutijih osobina dunje je njen visok sadržaj dijetetskih vlakana, što pomaže u održavanju zdrave probave i može doprinijeti snižavanju kolesterola. Dunja je također poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, što pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju upala u organizmu.

Osim toga, neki istraživači sugeriraju da dunja može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što je posebno korisno za osobe s dijabetesom.

Čaj od dunje protiv nadutosti

Gastroeternolog Vojislav Perišić je za probleme poput otežane probave, nadutosti, ali i kašlja preporučio čaj od dunje.

‘Kod ​​probavnih tegoba, kao i protiv kašlja, skuhajte čaj od listova dunje. Narežete ga, izvadite sjemenke, stavite u 200 ml vode, kuhate 45 minuta i pustite da se natopi, da pijete kao najzdraviji čaj u cijelom životu’, objasnio je liječnik.

No, postoje i ljudi koji često osjećaju želučane tegobe kad jedu dunje. I za to postoji rješenje.