Ova voćka potječe iz Azije, ali se danas uzgaja diljem svijeta, posebno u mediteranskim i umjerenim klimatskim područjima.
‘Dunja se obično prepoznaje po svom karakterističnom obliku, koji je često kruškolik ili ovalan, s glatkom, žutom ili zlatnom korom. Kada je zrela, dunja ima ugodan miris koji je teško ignorirati. Iako ju je moguće jesti sirovu, njen čvrst i kiselkast okus čini se mnogo popularnijim u kuhanju i pripremi džemova, željeza i kompota’, objasnila je dijetologinja dr Veroslava Stanković.
Riznica je vitamina i minerala
Prema riječima liječnice dunja je izuzetno hranljiva.
‘Sadrži značajne količine vitamina C, vitamina A, E, kao i B-kompleks vitamina. Također je bogata mineralima poput kalija i željeza. Njezina nutritivna vrijednost doprinosi jačanju imunološkog sustava, poboljšanju zdravlja kože i očiju, a čak može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti’, kaže ona.
Zdravstvene koristi
Jedna od najistaknutijih osobina dunje je njen visok sadržaj dijetetskih vlakana, što pomaže u održavanju zdrave probave i može doprinijeti snižavanju kolesterola. Dunja je također poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, što pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju upala u organizmu.
Osim toga, neki istraživači sugeriraju da dunja može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što je posebno korisno za osobe s dijabetesom.
Čaj od dunje protiv nadutosti
Gastroeternolog Vojislav Perišić je za probleme poput otežane probave, nadutosti, ali i kašlja preporučio čaj od dunje.
‘Kod probavnih tegoba, kao i protiv kašlja, skuhajte čaj od listova dunje. Narežete ga, izvadite sjemenke, stavite u 200 ml vode, kuhate 45 minuta i pustite da se natopi, da pijete kao najzdraviji čaj u cijelom životu’, objasnio je liječnik.
No, postoje i ljudi koji često osjećaju želučane tegobe kad jedu dunje. I za to postoji rješenje.