Svijet

Britanski premijer nazvao situaciju u Gazi neodrživom

Britanski premijer Rishi Sunak još jednom je odbio da pozove na prekid vatre u Gazi, ali je priznao da je jasno da je status quo neodrživ, javlja Anadolu.

jabalia djeca glad gaza
FOTO: ANADOLIJA

Na sesiji za pitanja u Donjem domu u srijedu, poslanik Laburističke stranke Mark Hendrick rekao je Sunaku da Izrael izaziva glad u Gazi i upozorio na najave kopnene ofanzive u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze, gdje su mnogi potražili sklonište od napada.

Pročitajte još

Hendrick je pitao Sunaka da li se slaže s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove Josepom Borrellom koji je rekao da Izrael koristi glad kao oružje.

Sunak nije odgovorio direktno navodeći da bi Izrael trebao dozvoliti više pomoći u Gazi.

“Velika Britanija čini sve što može da Gaza dobije više pomoći i da spriječimo ovu pogoršanu krizu. Učinićemo sve što je u našoj moći da ublažimo patnju koju ljudi doživljavaju”, rekao je on.

Hendrick je pitao i da li se Sunak slaže s Borrellom i američkim predsjednikom Joeom Bidenom da je neophodan prekid vatre.

Sunak je rekao da je objasnio vladin stav i da su nalazi izvještaja o Integrisanoj klasifikaciji faza sigurnosti hrane (IPC) “ozbiljno zabrinjavajući”.

“Sada nam je potrebna hitna akcija da izbjegnemo glad”, dodao je Sunak.

Odgovarajući na pitanje o prodaji oružja Velike Britanije Izraelu, premijer je rekao da je bilo previše civilnih žrtava, a Velika Britanija želi da vidi da Izrael “više vodi računa o ograničavanju operacija na vojne ciljeve”.

Laburistički poslanik Tahir Ali pitao je hoće li premijer iskoristiti “malo vremena” koje mu je preostalo u vladi da se pridruži 138 država članica UN-a u priznavanju države Palestine.

Sunak je rekao da će to učiniti “kada to bude imalo smisla za cjelokupni mirovni proces”.