Život

Uprkos izraelskim napadima Palestinci vrše pripreme za mjesec ramazan (FOTO)

Stanovnici Pojasa Gaze pripremaju se za nadolazeći mjesec ramazan uprkos teškim i nehumanim ratnim uvjetima u kojima se nalaze zbog brutalnih izraelskih napada, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA

Iako se svakodnevno suočavaju sa masakrima, razaranjima i sve više sa glađu, Palestinci s nadom dočekuju sveti muslimanski mjesec.

Mohammed Ammar, koji živi u gradu Rafahu u južnom Pojasu Gaze, također vrši posljednje pripreme za dolazak posebnog mjeseca kod muslimana.

Ovaj Palestinac u maloj radnji proizvodi ramazanske fenjere i šarolike ukrase uprkos razaranju i ratu.

Ammar ističe kako ljude u Gazi želi bar malo obradovati i uljepšati im ramazanske dane ukrasnim fenjerima koje proizvodi od drveta u različitim veličinama.

FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA

Ramazanski fenjeri su jedan od najvažnijih simbola mjeseca ramazana među Palestincima. Postoje različiti modeli ramazanskih fenjera koji mogu biti napravljeni od metala, drveta, plastike ili tkanine.

Pročitajte još

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, i u njemu se izvršava ibadet posta. Ovaj mjesec se odlikuje i po tome što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, posljednje Božije objave. Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno 30.878, a ranjeno 72.402 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.