Svijet

Borrell upozorio na dvostruke aršine: Ako nešto osudimo u Ukrajini, moramo i u Gazi

Šef vanjske politike Evropske unije Josep Borrell optužio je Izrael da koristi glad kao oružje rata i da blokira kopnene rute koje su najbolje da se hrana dostavi za stotine hiljada Palestinaca koji se suočavaju s glađu u Pojasu Gaze.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE

On je Vijeću sigurnosti UN-a rekao da humanitarna pomoć mora stići u Gazu gdje nema prirodnih katastrofa, poplava ili zemljotresa.

“Ovo je kriza koju je stvorio čovjek. A kada tražimo alternativne načine pružanja podrške morem ili zrakom, moramo podsjetiti da to moramo učiniti jer se prirodni način pružanja podrške putevima zatvara, umjetno zatvara, a gladovanje se koristi kao ratno oružje”, rekao je Borrell.

Kaže da se ovakva praksa osuđuje u Ukrajini, a iste riječi se moraju koristiti i u Gazi.

Borrell kaže da EU čeka rezultate tri istrage o optužbama Izraela da je 12 članova osoblja UN-ove agencije za palestinske izbjeglice, UNRWA, učestvovalo u Hamasovim napadima 7. oktobra na jugu Izraela.

On je naglasio da UNRWA postoji samo zato što postoje palestinske izbjeglice, čija definicija uključuje ne samo one koji su pobjegli ili raseljeni iz svojih domova u vrijeme kada je osnovan Izrael, već i njihove potomke.

A ako UNRWA nestane, izbjeglice će i dalje biti tamo, kaže Borrell.

“U stvari, postoji samo jedan način da se UNRWA učini da nestane – da te izbjeglice učinite građanima palestinske države koja koegzistira s izraelskom državom”, rekao je Borrell.

Da bi ovo postalo stvarnost, Borrell kaže da bi prvi korak trebao biti da Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvoji rezoluciju koja podržava rješenje o dvije države i “definiše opće principe koji bi mogli dovesti do ovog rezultata”.

Ističući vrlo široku podršku rješenju s dvije države, on kaže da bi to bila “divna prilika da pokažemo da naši principi nisu prazne riječi”.