Svijet

Borrell svjestan pakla u Gazi: "Nema riječi kojima bi se opisala situacija. Nisu svi Hamas, Izrael pobrinite se za civile..."

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u četvrtak je oštro osudio strašnu situaciju koja se odvija u Gazi, označivši je kao "neuspjeh čovječanstva".

FOTO: EPA-EFE/ROMAN ZAWISTOWSKI POLAND OUT
FOTO: EPA-EFE/ROMAN ZAWISTOWSKI POLAND OUT

U razgovoru s medijima uoči samita lidera EU-a u Briselu, Borrell je naglasio frustraciju uzrokovanu zatvaranjem aerodroma u Gazi i blizinom luke Ashkelon, koja je i dalje nepristupačna za humanitarnu pomoć.

“Prestanite sprečavati da hrana dolazi u Gazu i pobrinite se za civile, jer nisu svi Hamas”, naglasio je Borell.

Uprkos ovim preprekama, Borrell je otkrio da su napori da se isporuči pomoć u hrani u toku, iako ometani ograničenim pristupom i nedovoljnim resursima.

“Nema riječi kojima bi se opisala situacija u Gazi i sretan sam što će Evropsko vijeće danas odobriti zaključke koji idu mnogo dalje od prvog zaključka u oktobru kada smo govorili o humanitarnim pitanjima”, i dodao:

“Vijeće danas mnogo čvršće podržava traženje održivog prekida vatre, a svakako traži i oslobađanje talaca. Nepotrebno je napominjati da osuđuje napad, a istovremeno pokazuje snažnu zabrinutost za situaciju ljudi u Gazi, koja je neprihvatljiva.”

Borrell je istakao kritičnu potrebu za povećanom podrškom za ulazak u Gazu, navodeći prepreke koje predstavlja zatvaranje osnovnih ulaznih tačaka.

“Jedini način da se zaustavi pogoršanje humanitarne krize je da Izrael olakša prolazak vitalne pomoći i zaliha u Gazu”, ustvrdio je Borrell.

“Ljudi, posebno djeca, pate od gladi i nedostatka pristupa osnovnim lijekovima”, dodao je Borrell.

Izražavajući nadu u odlučan odgovor međunarodne zajednice, Borrell je pozvao zemlje da pošalju jasnu poruku Izraelu da okonča blokadu i da prioritet dobrobiti civilnog stanovništva Gaze.