Svijet

Borrell: Nadam se da Južna Afrika može uvjeriti Rusiju da zaustavi rat

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u petak da se nada da će Južna Afrika iskoristiti svoje dobre odnose sa Rusijom da je ubijedi da okonča sukob u Ukrajini.

FOTO: EPA-EFE/JAVIER LIZÓN
FOTO: EPA-EFE/JAVIER LIZÓN

Govoreći zajedno s južnoafričkim ministrom vanjskih poslova Naledijem Pandorom u glavnom gradu Pretoriji, Borrell je rekao da EU ne traži od Južne Afrike da bira stranu, već samo traži od zemalja širom svijeta da se pridržavaju Povelje Ujedinjenih naroda. Ovo nije samo evropski rat. On se dešava na evropskom tlu, ali utiče na cijeli svijet rekao je on.

Pročitajte još

Pandor je rekao da rješenja za trenutne probleme leže u multilateralizmu, prenosi Reuters. Ne moraju samo Južna Afrika i druge afričke zemlje igrati ulogu u traženju mira. Svi moramo težiti da dođemo do pregovaračkog ishoda kako bismo odgovorili na zabrinutosti svih uključenih strana – kazao je.

Borrellova posjeta Južnoj Africi dolazi nekoliko dana nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također razgovarao u Pretoriji s Pandorom.

Južna Afrika je jedan od najvažnijih saveznika Rusije na kontinentu podijeljenom zbog invazije i pokušaja Zapada da izoluje Moskvu zbog njenih vojnih akcija.

Pročitajte još

Borrell se također dotakao spora oko izvoza agruma iz Južne Afrike u EU, rekavši da se to rješava na najvišim nivoima.

Južna Afrika i EU nisu uspjele postići sporazum o strogim ograničenjima EU koja su zaustavila izvoz južnoafričkih citrusa u EU prije skoro šest mjeseci.

Prihvati notifikacije