Region

Borrell: Srbija se nije uskladila s novim odlukama Vijeća EU o Ukrajini

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na zapadnom Balkanu koja se nije uskladila s novim odlukama Vijeća EU o restriktivnim mjerama zbog prijetnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine ili destabilizacije situacije u toj zemlji.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Kako je saopćio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, Vijeće EU je od 3. do 16. decembra donijelo pet odluka o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine, s kojima su se uskladile sve ostale zemlje kandidatkinje za članstvo u EU na zapadnom Balkanu, BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija.

“Te zemlje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu s odlukama Vijeća EU, prima se na znanje ta posvećenost i pozdravljamo je”, dodao je Borrell u saiopćenju, prenosi Beta.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa šest prethodnih odluka o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine koje su donesene u julu, septembru i novembru prošle godine.

Također, Srbija se nije uskladila ni sa julskom odlukom Vijeća EU o primjeni posebnih mjera u borbi protiv terorizma, kao ni s odlukama Vijeća EU o restriktivnim mjerama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022. godine.

Prihvati notifikacije