Svijet

Borrell priznao da postoji “rizik od eskalacije” ako se Ukrajini omogući da napadne Rusiju

Šef diplomatije EU Joseph Borrell priznao je da postoji "rizik od eskalacije" ukoliko se Ukrajini ukinu ograničenja da izvodi napade na ciljeve na teritoriji Rusije, na šta je ranije pozvao generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg.

FOTO: EPA-EFE/RAUL CARO
FOTO: EPA-EFE/RAUL CARO
Josep Borrell

Borrell je saopštio da će ministri odbrane zemalja EU danas razgovarati o tom pitanju.

– Aktuelno je pitanje o ukidanju ograničenja za korišćenje oružja za gađanje ciljeva unutar ruske teritorije, koje će danas pokrenuti Stoltenberg. Neke zemlje donose takve odluke (o ukidanju ograničenja). Razgovaraćemo o tom važnom pitanju – rekao je Borrell.

Po mišljenju Borrella , u tome da Ukrajina izvodi napade na teritoriju Rusije.

– Mogu da se borim protiv nekoga ko se bori protiv mene sa svoje teritorije. Siguran sam da će neki iznijeti pitanje eskalacije. Međutim, treba balansirati između takvog rizika i potrebe da se Ukrajina brani – rekao je Borrell.

NATO ne planira da šalje vojnike u Ukrajinu

NATO ne planira da šalje vojnike u Ukrajinu niti da učestvuje u bilo kakvim vojnim operacijama, rekao je generalni sekretar alijanse Јens Stoltenberg.

– Nećemo biti dio sukoba, poslati svoje snage niti učestvovati u bilo kojoj vojnoj akciji, ali imamo pravo da pomažemo Ukrajini da se odbrani – rekao je on.

Istovremeno, on nije isključio mogućnost ukidanja ograničenja za Kijev u smislu napada zapadnim oružjem na Rusiju, istakavši da će se takve odluke donositi na nacionalnom nivou.

– Kada isporučimo oružje Ukrajini, to više nije naše oružje, već ukrajinsko – objasnio je on.

U međuvremenu, belgijski premijer se usprotivio upotrebi zapadnog oružja za napade na teritoriju Rusije. On je naveo da oružje koje je Brisel isporučio može da se koristi samo na teritoriji Ukrajine.

O pitanju napada na teritoriju Ruske Federacije danas raspravljaju ministri odbrane zemalja EU.