Svijet

Borba protiv karcinoma: Evropska komisija usvojila nova pravila o smanjenju dopuštene količine arsena u hrani

Evropska komisija je u petak donijela nova pravila koja propisuju niže dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima, što predstavlja korak u provedbi evropskog plana za borbu protiv karcinoma ograničavanjem ili uklanjanjem kancerogenih hemikalija u hrani, javlja Euronews.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Od danas poduzimamo dodatne mjere za daljnje smanjenje rizika od izloženosti kancerognim kontaminantima iz našeg prehrambenog lanca. Naši građani žele biti sigurni da je hrana koju jedu sigurna, a nova pravila još su jedan dokaz da su standardi sigurnosti hrane u EU i dalje najviši na svijetu izjavila je komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Novim pravilima smanjuje se dopuštena koncentracija anorganskog arsena u bijeloj riži te se utvrđuju nove granične vrijednosti za arsen u prehrambenim proizvodima na bazi riže, hrani za dojenčad, dječjoj hrani, voćnim sokovima i soli.

Postojeće najveće dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima utvrđene su 2015. godine na temelju mišljenja Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), u kojem se navodi da anorganski arsen može uzrokovati karcinom kože, pluća i mokraćnog mjehura.

Arsen je prisutan u niskim koncentracijama u stijenama, tlu i podzemnim vodama, pri čemu su hrana i pitka voda glavni načini izlaganja ljudi.

Industrijske emisije poput rudarenja i izgaranja fosilnih goriva mogu pridonijeti većim nivoima arsena u okolišu, kao i upotreba gnojiva, sredstava za zaštitu drva, insekticida ili herbicida koji sadržavaju kontaminante.

Arsen je široko rasprostranjen kontaminant koji se javlja i prirodno i kao rezultat ljudske aktivnosti. To je metaloid koji se pojavljuje u različitim anorganskim i organskim oblicima.

Anorganski oblici arsena su toksičniji u poređenju s organskim arsenom. Zbog problema povezanih s analizom anorganskog arsena u nizu prehrambenih proizvoda, maksimalni nivoi arsena u početku su bile postavljeni samo za rižu i proizvode na bazi riže.

Nakon što su postale dostupne pouzdane analitičke metode, počelo se pratiti prisustvo arsena i u žitaricama, proizvodima na bazi žitarica (uključujući mekinje i klice), sokovima od voća i povrća, pitkoj vodi (uključujući flaširanoj vodi), kafi, suhim listovima čaja, pivu, ribama i morskim plodovima, povrću, mlijeku, mliječnim proizvodima, hrani za dojenčad i malu djecu, hrani za posebne medicinske namjene i dodacima prehrani.