Svijet

Bocvana prijeti da će poslati 20 000 slonova u Njemačku

Predsjednik Bocvane zaprijetio je da će poslati 20.000 slonova u Njemačku zbog spora oko uvoza lovačkih trofeja.

FOTO: AA
FOTO: AA

Ranije ove godine njemačko ministarstvo zaštite okoliša iznijelo je mogućnost strožijih ograničenja na uvoz lovačkih trofeja zbog zabrinutosti zbog krivolova. Ali zabrana uvoza lovačkih trofeja samo bi osiromašila Bocvance, rekao je Mokgweetsi Masisi za njemački dnevnik Bild.

Afrički lider tvrdi da su napori za očuvanje doveli do „eksplozije“ u broju slonova i da je lov važno sredstvo da se oni drže pod kontrolom. Bocvana je zabranila lov na trofeje 2014., ali je ukinula ograničenja 2019. pod pritiskom lokalnih zajednica. Zemlja sada izdaje godišnje lovne kvote.

Krda slonova su počela nanositi štetu imovini, jeli usjeve i gazili stanovnike, rekao je Masisi njemačkom listu. „Vrlo je lako sjediti u Berlinu i imati mišljenje o našim poslovima u Bocvani. Plaćamo cijenu za očuvanje ovih životinja za svijet”, rekao je.

Nijemci treba da “žive zajedno sa životinjama, na način na koji nam vi to pokušavate govorite”. „Ovo nije šala”, rekao je Masisi, u čijoj je zemlji populacija slonova porasla na nekih 130.000.

Bocvana, dom najveće svjetske populacije slonova, već je ponudila 8.000 slonova Angoli i još 500 Mozambiku, dok nastoji riješiti ono što je Masisi opisao kao “prenaseljenost”. Zvaničnici su u martu također zaprijetili da će poslati 10.000 slonova u London. “Željeli bismo ponuditi takav poklon Njemačkoj”, rekao je Masisi i dodao da “neće prihvatiti ne kao odgovor”. Portparolka ministarstva životne sredine u Berlinu rekao je da Bocvana nije izrazila zabrinutost Njemačkoj po tom pitanju.

Ministarstvo je ostalo u razgovorima sa afričkim zemljama koje su pogođene pravilima uvoza, uključujući Bocvanu, rekao je portparol.

“U svjetlu alarmantnog gubitka biološke raznolikosti, imamo posebnu odgovornost da učinimo sve kako bismo osigurali da uvoz lovačkih trofeja bude održiv i legalan”, rekla je ona.

Njemačka je bila jedan od najvećih uvoznika lovačkih trofeja u Evropsku uniju, rekla je ona. Trofeji za lov na afričke slonove već zahtijevaju dozvolu za uvoz prema važećim pravilima, a razgovori unutar EU o oštrijim ograničenjima uvoza usmjereni su na proširenje liste zaštićenih vrsta, dodala je.

Prihvati notifikacije