Svijet

Njemački kancelar Scholz pozvao Izrael na deeskalaciju u regiji

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je danas vlasti Izraela da doprinesu deeskalaciji na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael tokom proteklog vikenda, javlja Anadolu.

Olaf Scholz
FOTO: AA

“Svi se slažu da je način na koji je Izrael uspio da odbije ovaj napad sa regionalnim i međunarodnim partnerima bio zaista impresivan. Ovo je također veliko dostignuće izraelske vojske“, rekao je Scholz novinarima u Shanghaiju tokom posjete Kini.

Šef njemačke vlade također je kazao da uspjeh izraelske vojske ne treba zanemariti te da stoga i poziva Izrael doprinese deeskalaciji.

Njegov apel uslijedio je u jeku napora izraelskih saveznika, prvenstveno SAD-a i Velike Britanije, da uvjere Izrael da odustane od uzvratnog udara na Iran, kako bi spriječili širi rat u regiji.

Iran je u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za nedavni zračni napad na njegov diplomatski kompleks u glavnom gradu Sirije. Navodno je Iran ispalio više od 300 dronova i projektila, a gotovo sve su presreli sistemi protuzračne odbrane Izraela i njegovih saveznika SAD-a, Francuske i Velike Britanije.