Magazin

Blondisi s trešnjama: Gusti, ukusni i savršeni ljetni kolač

Počela je sezona trešanja, a ovo slasno voće idealno je za mnoge fantastične kolače. Iako postoje bezbrojni načini korištenja trešanja, ovi blondisi s trešnjama zasigurno će postati vaš novi omiljeni recept. Gusti su i ukusni te savršen ljetni kolač, ali i kao slatki dodatak svakoj šoljici kafe.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Ključ kod ovih blondisa je pustiti ih da se potpuno ohlade prije nego što ih narežete. Ako ih narežete prije nego što se ohlade, raspašće se zbog ogromne količine trešanja i bijele čokolade u njima.

Sastojci: 170 g putera, otopljenog i ohlađenog, 200 g smeđeg šećera, 100 g šećera, 2 jajeta, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 250 g mekog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, ¼ kašičice soli, 170 g bijele čokolade, nasjeckane, 200 g nasjeckanih svježih trešanja.

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 stepeni. Pripremite posudu za pečenje, namažite s malo ulja i obložite papirom za pečenje. Veličina posude zavisi o tome koliko želite da blondisi budu debeli.

Posuda 20×20 cm dat će vam vrlo debele blondise, dok će npr. 23×33 cm dati tanje, ali veći broj komada.

U velikoj zdjeli umutite puter, smeđi šećer i obični šećer. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.

Dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte. U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so.

Dodajte suhe sastojke u mokre i miješajte dok se sve ne sjedini. Umiješajte komadiće bijele čokolade i trešnje, pa smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu posudu za pečenje.

Pecite 30 do 45 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Ako ih želite ukrasiti dodatnim svježim polovinama trešanja, utisnite ih u površinu blondisa odmah nakon što ih izvadite iz rerne.

Ostavite da se blondisi potpuno ohlade prije nego što ih izvadite iz posude, narežete i poslužite.