Ključ kod ovih blondisa je pustiti ih da se potpuno ohlade prije nego što ih narežete. Ako ih narežete prije nego što se ohlade, raspašće se zbog ogromne količine trešanja i bijele čokolade u njima.
Sastojci: 170 g putera, otopljenog i ohlađenog, 200 g smeđeg šećera, 100 g šećera, 2 jajeta, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 250 g mekog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, ¼ kašičice soli, 170 g bijele čokolade, nasjeckane, 200 g nasjeckanih svježih trešanja.
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni. Pripremite posudu za pečenje, namažite s malo ulja i obložite papirom za pečenje. Veličina posude zavisi o tome koliko želite da blondisi budu debeli.
Posuda 20×20 cm dat će vam vrlo debele blondise, dok će npr. 23×33 cm dati tanje, ali veći broj komada.
U velikoj zdjeli umutite puter, smeđi šećer i obični šećer. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.
Dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte. U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so.
Dodajte suhe sastojke u mokre i miješajte dok se sve ne sjedini. Umiješajte komadiće bijele čokolade i trešnje, pa smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu posudu za pečenje.
Pecite 30 do 45 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Ako ih želite ukrasiti dodatnim svježim polovinama trešanja, utisnite ih u površinu blondisa odmah nakon što ih izvadite iz rerne.
Ostavite da se blondisi potpuno ohlade prije nego što ih izvadite iz posude, narežete i poslužite.