Zdravlje

Biljka koju bi žene trebalo što češće da jedu

Raštan ili raštika se odavno uzgaja i to je biljka bogata mnogim delotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

Raštan se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu zbog velike količine vitamina i minerala.

Raštika sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusa ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C – samo 100 grama raštike pokriva dnevnu potrebu za ovim vitaminom. Sadrži veliku količinu kalcijuma, antioksidanse lutein i zeaksantin. To je riznica cinka, mangana i folne kiseline.

Raštan je bogat i flavonoidom kempferolom – jedan je od flavonoida koji će ženama pomoći u prevenciji raka jajnika. Istraživanja pokazuju da žene imaju 20-40% manje šanse da dobiju rak jajnika ako konzumiraju dovoljno ovih flavonoida. Pored raštike, ovo možete pronaći i u zelenom čaju, luku, brokoliju, praziluku i spanaću.

Ako jedete raštan 3 do 5 puta nedeljno, i to oko jednu šoljicu, sigurno ćete smanjiti rizik od nastanka raka jajnika.

Ova ukusna i hranjiva kombinacija raštike, krompira i suvog mesa pruža bogatstvo ukusa i zadovoljavajući obrok, idealan za hladnije dane. Priprema je jednostavna, a rezultat je izdašno varivo koje će oduševiti vašu porodicu i prijatelje, piše Krstarica.