Svijet

BIDEN: Amerika neće učestvovati u bilo kojoj vrsti protivofanzive na Iran

Američki predsjednik Josef Biden rekao je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom da Amerika neće učestvovati u bilo kojoj vrsti protivofanzive na Iran, izjavili su danas američki zvaničnici.

FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI
FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Pročitajte još

Iran je 13. aprila lansirao više stotina dronova i raketa na Izrael kao odgovor na, kako se sumnja, izraelski napad na kompleks Ambasade u Siriji 1. aprila, kada je poginulo sedam oficira Revolucionarne garde.

U saopštenju objavljenom nakon iranskih napada Biden je izjavio da je premijeru Netanyahuu rekao da je Izrael “iskazao značajan kapacitet za svoju odbranu i da nanese poraz čak i napade bez presedana“.

Biden: Ne pominje se o čemu je razgovarao sa Netanyahuom

Biden u tom saopštenju ne pominje da li su on i Netanyahu razgovarali o mogućem izraelskom odgovoru ili eventualnoj umiješanosti SAD.

“Vjerujem da Izrael ima slobodu reagovanja za svoju zaštitu i odbranu, bilo da je to u Siriji ili negdje drugo. To je dugoročna politika i tako će ostati, ali to ne predviđa da i mi učestvujemo u tome”, rekao je jedan od zvaničnika.

Portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće John Kirby izjavio je juče da će Amerika nastaviti da pomaže Izraelu u samoodbrani, ali da ne želi rat sa Iranom i eskalaciju sukoba u regionu.

Pročitajte još