Kada se pripremaju npr juneći ili teleći gulaš ili paprikaš, meso upija ukuse i mirise i takva jela su pravi užitak. Kod dinstanja mesa potrebno je samo da budete strpljivi, jer što se duže dinsta biće bolje i raspadat će se.
Evo jednog univerzalnog recepta za meso, a ostale sastojke prilagodite. Sve je s mesom ljepše ako prethodno izdinstate luk i mrkvu pa dodate meso, ali može i bez toga.
Sastojci:
oko 500 g telećeg mesa
1 puna kašika putera ili masla
voda
1 kašika suhog začina
mljevena crvena paprika
Priprema:
Meso isjeći na kocke, staviti u dublju šerpu, nasuti vodom da prelije meso, dodati masnoću i suhi začin.
Staviti meso da se krčka 2 do 3 sata na laganoj temperaturi, povremeno dodavati vrelu vodu. Kada počne da se raspada pustiti da ispari sva voda i da se malo uprži.
Na kraju dodajte malo mljevene crvene paprike.
Meso poslužiti sa omiljenim prilogom, svhežim ili pečenim povrćem – krompirom na primjer.