IT

Besplatna alatka koja obnavlja oštećene fotografije

Vještačka inteligencija stvara nove slike, ali šta ako želite da obnovite oštećene porodične fotografije? Možda postoji besplatna opcija. Osnivač i direktor kompanije Towards AI, Louis Bouchard i sajt PetaPixel skrenuli su pažnju na besplatnu alatku koju su nedavno razvili istraživači kompanije Tencent.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE

GFP-GAN (Generative Facial Pre-Generative Adversarial Network) može da obnovi oštećene slike i slike niske rezolucije.

Tehnologija spaja informacije sa dva AI modela kako bi popunila nedostajuće detalje fotografije realističnim detaljima za nekoliko sekundi, uz istovremeno održavanje visoke preciznosti i kvaliteta.

Konvencionalne metode fino podešavaju postojeći AI model za vraćanje slika mjerenjem razlika između vještačkih i stvarnih fotografija. To često dovodi do rezultata niskog kvaliteta, kažu naučnici.

Novi pristup koristi unapređenu verziju postojećeg modela (NVIDIA StyleGAN-2) da informiše sopstveni model u više faza tokom procesa generisanja slike. Tehnika ima za cilj da sačuva “identitet” ljudi na fotografiji, sa posebnim fokusom na crte lica kao što su oči i usta.

Demo verziju je moguće i isprobati na GFP-GAN i to besplatno. Takođe, kreatori su objavili svoj kod kako bi svima omogućili da implementiraju tehnologiju restauracije u svoje projekte.

Ovaj projekat i dalje ima trenutna ograničenja. Iako je iznenađujuće precizan, postoje nagađanja o nedostajućem sadržaju. Istraživači su upozorili da biste mogli da vidite „blagu promjenu identiteta“ i nižu rezoluciju.

Sadašnji uspjeh obećava i nagovještava budućnost u kojoj možete lako da spasete slike koje bi inače bile izgubljene tokom vremena.

Prihvati notifikacije