Politika

Begići se podržavaju: Zlatan najavio kandidaturu za potpredsjednika FBiH, Ivan objavio komentar

Državni parlamentarac iz Demokratske fronte Zlatan Begić naveo je da je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnutim odlukama u izbornoj noći na nezapamćen način u historiji demokratije kompromitirao izborni proces i pogazio izbornu volju građana.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

“Mi nećemo (niti bi ikad takvo poniženje sebi dopustili!) mjaukati i zazivati nove protivpravne odluke Christijana Schmidta samo da bi nas se uvelo u vlast (Bože sačuvaj!). Međutim, i dalje ćemo insistirati da Schmidt i svaki drugi visoki predstavnik poštuje vladavinu prava, što neizostavno podrazumijeva poštivanje i obavezu implementacije presuda i odluka Evropskog i Ustavnog suda.

U tom smislu, kao Bosanac i Hercegovac u državi Bosni i Hercegovini objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH, koji je jučer formalno podnesen u Domu naroda Parlamenta Federacije. Mogućnost kandidature i ostvarivanja ovog ključnog ljudskog prava da bi se jedna zemlja uopšte mogla nazvati demokratskom, u ovom slučaju zavisi upravo od naprijed navedenih odluka Christiana Schmidta – koje obuhvataju i način kandidature i izbora predsjednika/potpredsjednika entiteta Federacija BiH. Da li je Schmdit svojim odlukama omogućio nastavak i jačanje rasizma i diskriminacije svih nas koji nismo “konstitutivni” (Bosanci i Hercegovci, Romi, Jevreji i sl.) o tome ćemo dobiti potvrdu ubrzo. Ako se (a hoće!) po osnovu njegovih odluka onemogući kandidatura građanina BiH po osnovu etničke pripadnosti, onda će o tom rasizmu (ovaj put u izvedbi visokog predstavnika!) odlučivati Evropski sud u Strazburu. Da mu se udari pečat kakav zaslužuje prema odlukama koje donosi”, naveo je Begić na svom Facebook profilu.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo je odluke (u izbornoj noći!) kojima je na nezapamćen način u povijesti…

Posted by Zlatan Begić on Wednesday, January 18, 2023

Na ovu objavu reagirao je Ivan Begić, nesuđeni potpredsjednik RS koji je poručio: “Biće Begić potpredsjednik, makar Federacije i makar ne bio ja”.