BiH

Bećirović razgovarao s Pistoriusom: Njemačka će nastaviti jačati odbrambene kapacitete BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je razgovarao s ministrom odbrane Savezne Republike Njemačke Borisom Pistoriusom u sjedištu Ministarstva odbrane u Berlinu.

FOTO: KABINET ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH
FOTO: KABINET ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH

Iz njegovog kabineta saopšteno je da je Bećirović istakao da Njemačka, kao jedan od ključnih evropskih partnera, pruža izuzetnu podršku reformskim i euroatlantskim integracijskim procesima u BiH, što se posebno ogleda kroz značajno participiranje u projektu NATO-a za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH, javlja Anadolu.

Bećirović se zahvalio Pistoriusu na konkretnoj pomoći Njemačke, koja se odnosi na nabavku vojne opreme, uniformi, kao i inicijativi podrške uređenju objekata i infrastrukture na lokacijama Oružanih snaga BiH.

“Bećirović i Pistorius složili su se o važnosti održavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana. Sagovornici su konstatirali da je od izuzetne važnosti očuvanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Boris Pistorius rekao da dvije zemlje ostvaruju veoma dobru saradnju u oblasti odbrane te da je Njemačka partner BiH, koja snažno podržava reformske procese u oblasti odbrane. On je naglasio da će Njemačka nastaviti pružati snažnu podršku BiH i njenom odbrambenom sektoru, posebno u pogledu izgradnje državnih odbrambenih kapaciteta, kao i sveukupne sigurnosti i stabilnosti.

Pistorius je informisao Bećirovića o nastavku sudjelovanja njemačkih vojnika u operaciji Althea te čvrstoj privrženosti implementaciji mandata Kabinet člana Predsjedništva BiH-a u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH zahvalio se na odluci Njemačke da njeni vojnici učestvuju u misiji Althea te je naglasio da se time osnažuje sposobnost i relevantnost snaga EUFOR-a u BiH.

Prihvati notifikacije