Magazin

Bajramska trpeza je posebna: Donosimo recept za tri tradicionalna slatka

ajramska trpeza je posebna, prave se jela koja uglavnom nisu na svakodnevnom meniju, prostre se najljepši stolnjak i postavi najbolji servis.

FOTO: BONJOUR
FOTO: BONJOUR

Kako bi vaša bajramska trpeza bila drugačija od ostalih, a ipak sačuvala tradicionalni duh, za vas smo pripremili nekoliko recepata kojima ćete oduševiti goste.

Kadaif

Sastojci: 250 grama kadaifa200 grama oraha ukupno50 grama putera50 grama šećera7 malih šoljica vodekašika limuna

Priprema:

250 grama kadaifa, tj. pola kese. Na dno vatrostalne zdjele stavite malo ulja , onda jedan sloj kadaifa, narežite oko 100 grama oraha na sitno te još jedan sloj kadaifa. Na vrh stavite komadiće putera i stavite peći na malu temeperaturu oko 150 stepeni dok vam se puter istopi 10-ak min. Poslije pojačajte na 180 stepeni i pecite oko 40-ak minuta. Pripremite agdu od 500 grama šećera i 7 šoljica vode i mješajte dok vam ne prokuha. Kad proključa onda kuhajte tačno 7 minuta te pred kraj dodajte malo limuna. Poslije zalijte mlakom agdom na vruć kadaif. Dodala sam pred kraj još sitnih oraha.

Hurmašice

Sastojci:-250 g masla/maslaca/putera (jedno od ovo troje koje imate)-1 jaje-2 kašike šećera-7 kašika ulja-3 kašike pavlake/milerama-na vrh noža pr za pecivo-1 kašičica jabučnog sirćeta-22 kašike brašna

Agda:-500g šećera-300ml vode-1 kašičica limunovog soka

Priprema:

-Agdu prvo skuhati, pa ostaviti po strani da se ohladi.

-Za hurmašice prvo mutiti jaje sa šećerom. Dodavati ostale sastojke i na kraju brašno s praškom za pecivo.-Napraviti tijesto, te ga podijeliti u manje loptice koliko je dovoljno za svaku hurmašicu pojedinačno (ljepše su manje).

-Svaku lopticu oblikovati u hurmašicu, ukrašavati po želji, mada se ove starinske ukrašavaju tako što se prislone na rende na onoj sitnoj strani, te tako ostane šara.-Redati u uljem namazanu tepsiju, te peći na 180 stepeni oko 40-45min, ili dok sami ne ustanovite da su pečene.

-Zaliti hladnom agdom i ostaviti da upiju i ohlade se.

BAKLAVA

Sastojci:

1 kg gotovih kora za baklavu (jufki)

Za nadjev:900 g mljevenih oraha100 g sjeckanih oraha150 g šećera250 g maslaca100 ml ulja

Za preljev:1 kg šećera1 limunvoda

Priprema:

Najprije napravite preljev (agdu): uspite šećer u lonac, prelijte vodom tako da voda bude dva prsta iznad šećera pa kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri. Sirup ne treba biti jako gust. U kuhani sirup dodajte na kolutove narezan limun. Ostavite preljev da odstoji i da se potpuno ohladi.

Iskrojite kore po mjerama pleha u kojem ćete peći baklavu. Orahe sameljite i pomiješajte ih sa šećerom, a dio oraha naveden u sastojcima nasjeckajte nožem.

Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mu ulje i izmiješajte.

Složite prve tri kore u pleh, na njih istresite svu količinu sjeckanih oraha. Preko njih stavite dvije kore, premažite ih toplim otopljenim maslacem i uljem pa pospite orasima (možete orasima posipati i svaku koru). Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite baklavu tako da je prekrijete s tri kore, od kojih dvije premažite otopljenim maslacem i uljem, dok posljednju ostavite suhom.

Prije rezanja dlanovima dobro poravnajte i pristinite baklavu pa je oštrim nožem narežite u formu romba.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 °C i pecite 10 minuta, potom smanjite temperaturu pećnice na 150 °C i pecite narednih 45 minuta. U slučaju da vam baklava prebrzo tamni, prekrijte je aluminijskom folijom.

Pečenu baklavu izvadite iz pećnice i vruću je zalijte hladnim preljevom. Preko baklave stavite papir za pečenje pa je oko 10 minuta pritisnite plehom kako bi se kore izravnale. Složite po površini kriške limuna iz preljeva i pustite da se hladi.

Baklava je najbolja kad na hladnom mjestu odstoji jedan do dva dana.