Magazin

Moderna tradicionalna jela: Slatko jaje na oko

Slatko jaje na oko će vas oduševiti! Ovaj kreativni recept je veoma lagan za pravljenje, pa čak i za one koji nisu vični u pravljenju kolača.

FOTO: SPRINKLEBAKES.COM
FOTO: SPRINKLEBAKES.COM

Potrebni sastojci za koru:

4 jaja,

130 g šećera,

130 g margarina,

130 g brašna,

1 prašak za pecivo,

1 vanil šećer,

2 dl mlijeka.

Potrebni sastojci za fil:

2,5 kg breskvi,

1 l mlijeka,

2 pudinga,

2 kašike gustina,

8 kašika šećera.

Potrebna vam je i velika duboka tepsija, kako bi sve stalo u nju.

Slatko jaje na oko – postupak izrade:

Uključite rernu na 220 C da se zagrijeva dok pripremate koru.

U jednoj posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. U drugu posudu stavite jaja i dodajte običan šećer i vanilin-šećer. Ovu masu pjenasto izradite mikserom. Dodajte 130 g otopljenog margarina i nastavite sa miješanjem. Na kraju dodajte mješavinu brašna i praška za pecivo. Sve dobro sjedinite i sipajte u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.Stavite u rernu da se peče dok ne dobije zlatnu boju. Viljuškom provjerite da li je kora pečena. Ukoliko viljuška ostane čista nakon što ubodete koru, tada je kora gotova. Nakon toga zagrijte 2 dl mlijeka i prelijte koru. Ostavite sa strane da se prohladi.

Prelijte breskve vrelom vodom i skinite kožicu. Prepolovite breskve na 2 dijela. Okrenite polovine breskvi tako da okrugli dio bude gore. Refajte breskve na koru, jednu do druge u razmaku od po 1-2 cm.

Kako biste dobili fil, u jednu posudu stavite 2 pudinga od vanilije, 2 supene kašike gustina, 8 kašika šećera i oko 3 dl mlakog mlijeka (oduzmite od 1 litre mlijeka koja vam je potrebna za cio fil). Sve to pomiješajte da dobijete glatku masu. Ostatak mlijeka (7 dcl) stavite u šerpu da se kuha. Kada provri, dodajte masu sa pudingom. Kuhajte dok se ne zgusne. Gotov fil prelijte okolo breskvi, tako da dobijete izgled kao kada pravite jaje na oko, neka breskve malo vire.

Ostavite kolač u frižider da se ohladi. Sijecite parčad tako da svako dobije po jedno “žumance”. Po želji pospite malo čokolade u prahu, da izgleda kao da ste pobiberili, pišu kreativnirecepti.com.

Prihvati notifikacije