Nova finska studija sugerše da konzumacija avokada tokom trudnoće može gotovo prepoloviti rizik od razvoja alergija na hranu kod djece. Istraživanje, koje su proveli naučnici s Univerziteta Istočne Finske, pratilo je više od 2.200 trudnica i njihove bebe, donoseći ohrabrujuće rezultate.
Prevencija alergija
Avokado je već poznat kao izuzetno zdrava namirnica, ali ovo istraživanje ukazuje na to da može igrati i važnu ulogu u prevenciji alergija kod djece u najranijoj dobi.
Prema podacima, kod djece čije su majke tokom trudnoće jele avokado, rizik od alergija na hranu bio je 2,4%, dok je kod ostalih iznosio 4,2% – što predstavlja smanjenje rizika za 44%.
Istraživači su uzeli u obzir i druge faktore poput načina ishrane, pušenja, obrazovanja i porođajnog metoda. Pokazalo se da su žene koje su jele avokado češće bile nepušačice, starije i prvorotkinje.
Iako još nije potpuno jasno zašto avokado ima ovaj učinak, vjeruje se da su zaslužni antioksidansi i prehrambena vlakna koja doprinose zdravlju crijevne mikrobiote.
Ipak, istraživanje nije pokazalo uticaj avokada na razvoj peludne groznice ili ekcema.
Ozbiljni simptomi
Međutim, broj djece s alergijama na hranu značajno raste, naročito na mlijeko, jaja, orašaste plodove i školjke. U Velikoj Britaniji broj oboljelih se udvostručio u zadnjih deset godina, a najviše su pogođena mala djeca. Alergije mogu izazvati simptome od blagih (osip, povraćanje) do ozbiljnih i životno opasnih, poput anafilaksije