Svijet

Amnesty International istražuje: Koristi li Izrael municiju s bijelim fosforom protiv civila?!

Organizacija Amnesty International potvrdila je da su “izraelske vojne jedinice koje napadaju Gazu opremljene artiljerijskom municijom koja sadrži bijeli fosfor”, te da istražuje da li se koristi protiv civila.

FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

“Istražujemo za šta se upotrebljava bijeli fosfor u Gazi, uključujući i napad u blizini hotela na plaži u gradu Gazi”, navode iz ove organizacije.

Pročitajte još

Ranije je i organizacija Human Rights Watch saopćila da je Izrael koristio bijeli fosfor u svojim kontinuiranim vojnim operacijama u Gazi i Libanu, dovodeći civile u ozbiljnu opasnost.

Amnesty International pojašnjava da je bijeli fosfor zapaljiva supstanca koja se uglavnom koristi za stvaranje guste dimne zavjese ili označavanje ciljeva, te da gori na ekstremno visokim temperaturama i da može nastaviti da gori unutar mesa, što prouzrokuje užasnu bol i povrede i ne može se ugasiti vodom.

“Zbog toga se bijeli fosfor nikada ne smije koristiti u civilnim područjima. Gaza je jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu. Dok nastavljamo pomno da istražujemo ove duboko zabrinjavajuće slučajeve, Amnesty International poziva Izrael da u svakom trenutku poštuje međunarodno humanitarno pravo, civili moraju biti pošteđeni”, navode.