Magazin

Amerikanka ima 98 godina i ponosna je na svojih 106 unuka, 222 praunuka, 234 pra-praunuka...

Porodične veze su one koje stvaramo od trenutka kada smo rođeni i one na koje možemo najpouzdanije računati.

FOTO: FACEBOOK/GRACIE SNOW HOWELL
FOTO: FACEBOOK/GRACIE SNOW HOWELL

Provođenje vremena u krugu porodice na kvalitetan način razvija odnose i daje svima u porodici osjećaj sigurnosti i pripadnosti. Ti odnosi mogu trajati generacijama, a svjedoci tome jesu starije osobe koje gledaju kako njihova djeca i unuci osnivaju vlastite porodice. Baš kao i žena iz naše priče, koja je tek upoznala svoju pra-pra-praunuku, piše Brightside.

MaeDell (Taylor) Hawkins je žena iz Kentuckyja koja je živjela veoma dug život, jer će uskoro napuniti 99 godina. Kao pravi matrijarh od 6 generacija, ona je savladala brojne prepreke i izazove kako bi stvorila porodicu koja je danas pred njom, prenosi Tuzlanski.ba.

FOTO: ABC NEWS
FOTO: ABC NEWS

“Ona je imala 16 godina kada se udala za mog dedu, Bill-a”, kaže njena unuka. “Imao je 50 godina i udovac je sa 10 djece – njegova prva žena je umrla dok je rađala sijamske blizance kod kuće.”

Tako je mlada MaeDell bila primorana da preuzme ulogu majke u vrlo mladoj dobi. Osim što je bila maćeha i desetoro Bill-ove djece, zajedno su dobili još 13 djece. Njen muž je često putovao poslovno, a njihove životne prilike nisu bile najbolje. Ekonomski položaj porodice bio je loš, a nisu imali čak ni tekuću vodu niti druge osnovne potrepštine, poput sušilice i mašine za pranje veša.

Ipak, MaeDell je svim srcem prihvatila život domaćice, odgajajući svoju veliku porodicu.

„Znam da joj je bilo teško, ali nikad se nije žalila. ”- smatra Gracie.

FOTO: FACEBOOK/GRACIE SNOW HOWELL
FOTO: FACEBOOK/GRACIE SNOW HOWELL

Uprkos nedostatku pogodnosti, Gracie nikada nije čula svoju majku da gunđa zbog toga što nema dovoljno hrane ili odjeće. Umjesto toga, MaeDell je uvijek izlazila u susret potrebama svoje djece, a istovremeno je improvizirala uzgajajući i čuvajući većinu porodične hrane.

“Zbog toliko usta koja je trebalo nahraniti, ona bi ustala rano ujutru, naložila vatru, izašla i skupila jaja, uzela par pilića i spremila doručak prije nego što djeca krenu u školu” navodi jedna od njenih unuka.

Odgajati toliko djece bilo je izazovno, ali MaeDell je uspjela izgraditi generacije nakon nje i gledati ih kako rastu. Tako, prema porodičnoj karti koju je napravila njena snaha, Janice Taylor, MaeDell trenutno ima 623 potomka.

Ovo porodično stablo broji 106 unučadi, 222 praunučadi, 234 čukununučadi i 37 čukun-praunučadi. Možda izgleda nemoguće imati 6 generacija žena na jednoj slici, ali upravo je to učinjeno kada je Cordelia Mae Hawkins, poznata i kao MaeDell, morala da drži svoju pra-pra-pra-praunuku Zhaviu Danielle. Ovo se nedavno dogodilo kada je Zhavijina porodica posjetila Hawkinsov starački dom zajedno s njenom majkom, tetkom, nanom i prananom.

FOTO: ABC NEWS
FOTO: ABC NEWS

Cijela porodica okupila se kako bi dokumentirala ovu jedinstvenu priliku i pokazala snažne veze koje je MaeDell izgradila kao dio svog naslijeđa. “Znam da je to rijetkost za 6 generacija. Još je rjeđe da su sve istog spola”, rekla je Gracie.

“Sve smo mi djevojke i prezentujemo jaku moć djevojaka.” Ipak, njihov matrijarh će 19. jula 2023. napuniti 99 godina, a ako sve bude po planu, ovog ljeta namjerava upoznati svog unuka šeste generacije.

“Ako sve bude dobro, svi ćemo se naći u junu i slikati se još jednom”, izjavila je njena unuka.

Prihvati notifikacije