Magazin

Ako želite da gajite paradajz u kućnoj bašti, dodajte mu ovaj sastojak iz kuhinje i gledajte kako buja

Gajenje paradajza u kućnoj bašti može biti pravi izazov - to je biljka kojoj je potrebno mnogo hranljivih materija da bi razvila jaku stabljiku i donijela obilne plodove.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Proljeće je vrijeme kada paradajz počinje intenzivno da raste i zato mu je potrebna odgovarajuća podrška posebno ako želite velike, sočne plodove. A tokom ovog perioda, možete mu pomoći na jednostavan, prirodan način, i to nečim što često završava u smeću: talogom kafe, piše britanski Express, prenosi Nova.rs.

Stručnjak za baštovanstvo Shane Genziuk ističe da je talog kafe jedno od najboljih prirodnih pomagala za bujan rast paradajza.

„Korišćeni talog kafe sadrži azot i druge vrijedne supstance koje poboljšavaju strukturu zemljišta i podstiču zdrav rast biljaka“, kaže Genziuk.

Dodaje da će talog kafe pomoći da zemljište postane rastresitije i blago kiselo – što je idealno okruženje za paradajz.

Dodavanjem taloga kafe paradajzu, pomažete mu da razvije deblje, jače stabljike koje će kasnije lako podnijeti težinu zrelih plodova. Ali to nije sve – talog kafe ima i dodatnu korist: zbog svog jakog, gorkog mirisa i kiselih svojstava, djeluje kao prirodni repelent za puževe i neke insekte.

Kao i kod svakog đubriva, umjerenost je ključna. Iako je talog kafe prirodan, pretjerivanje sa njim može izazvati preopterećenje azotom. Ovo može dovesti do bujnog zelenila, ali lošeg prinosa voća.

“Dodajte pola do jedne šolje taloga kafe po biljci paradajza. Bolje je početi sa manjom količinom i postepeno je povećavati ako je potrebno, u zavisnosti od reakcije biljke i uslova u vašoj bašti”, preporučuje Genziuk.