Magazin

Ako želite brže smršaviti, izbjegavajte ove tri namirnice

Pravilna prehrana ključna je za djelotvorno i održivo mršavljenje. Hrana koju konzumiramo može značajno uticati na naš metabolizam, nivo energije i opštu dobrobit.

krvna grupa
FOTO: TWITTER / @THEEXCLUSIVEYOU

Iako je tjelovježba ključna komponenta svakog režima mršavljenja, temelj uspješnog upravljanja težinom leži i u našim prehrambenim navikama.

Konzumiranje cjelovite hrane bogate hranjivim materijama može pomoći u regulaciji apetita, poboljšati zdravlje metabolizma i podržati dugoročne ciljeve mršavljenja. Suprotno tome, određena hrana može sabotirati te napore pridonoseći debljanju, upalama i lošoj metaboličkoj funkciji.

Nutricionisti Lisa Richards i Jay Cowin te stručnjakinja i savjetnica za zdravlje crijeva Kelsey Mauro otkrili su nekoliko takvih namirnica koje trebamo izbjegavati ako želimo smršaviti.

1. Biljna ulja

Mauro upozorava da su biljna ulja za kuvanje obrađena hemikalijama i puna omega-6 masnih kiselina te mogu dovesti do hroničnih upalnih bolesti i povećanog rizika od pretilosti. Osim toga, biljna ulja nemaju praktično nikakvu hranjivu vrijednost.

“Sadrže samo tragove hranjivih tvari, što znači da kuvanje s ovim uljem ne donosi mnogo koristi vašem tijelu ili prehrani u poređenju s drugim uljima koja imaju više nezasićenih masti poput maslinovog ulja”, kaže Cowin za SheFinds. Kaže da je najbolje zamijeniti biljna ulja maslinovim uljem.

2. Bijeli hljeb

Mnogi ljudi preferiraju bijeli hljeb za sendviče, tost i drugo. Ipak, Ričards upozorava da je ovo jedna od najgorih namirnica za naše cjelokupno zdravlje te može usporiti mršavljenje.

“Bijeli hljeb i drugi rafinisani ugljikohidrati imaju mnogo negativnih nuspojava za naše zdravlje, a salo na stomaku samo je jedna od njih”, rekla je. Takođe, konzumacija bijelog hljeba može dovesti do brzih skokova šećera i upale, što usporava gubitak težine i šteti zdravlju.

3. Slatka peciva

Ričards navodi slatka peciva poput krafni kao neke od najgorih namirnica za upale i debljanje

“Oni su kombinacija rafinisanih ugljikohidrata i masti iz ulja. Ovo dvoje zajedno daje vam visokokalorični, upalni međuobrok”, upozorila je.

Poput bijelog hljeba, objašnjava da će peciva vjerovatno dovesti do brzog porasta glukoze zbog šećera. Za zdraviji doručak, koji još uvijek može biti sladak, možemo pojesti malo grčkog jogurta s voćem, prenosi Index.