Mnoga jela poput graška, punjenje paprike, tune i sl., dolaze u konzervama.
Stručnjak iz firme za zbrinjavanje otpada NRC Business Waste Pol Džekson savetovao je da pažljivo pregledate svaku konzervu te je istaknuo tri ključna znaka upozorenja na koje treba pripaziti.
“Hrana iz konzerve s malim udubljenjem je sigurna za jelo ako nema drugih znakova oštećenja”, rekao je Džekson prošle godine za The Mirror.
“Ipak, velika udubljenja na konzervama hrane predstavljaju veliku crvenu zastavu. Ona mogu oštetiti poklopac konzerve te tako dopustiti bakterijama da uđu i pokvare sadržaj. Obavezno provjerite ima li na limenki dubokih udubljenja prije nego što pojedete njen sadržaj“, rekao je.
“Hrđa na konzervi je zabrinjavajuća”
Iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) upozorili su da botulizam može čak uzrokovati paralizu koja se širi niz telo od glave do nogu. To stanje je potencijalno opasno po život.
Osim udubljenja, drugi izdajnički znakovi da konzervisana hrana ne bi trebala završiti na vašem stolu su hrđa i abnormalne izbočine. To, takođe, može dovesti do opasnog rasta bakterija.
“Hrđa na konzervi je zabrinjavajuća jer može oslabiti metal i kontaminisati sadržaj. Čak i manje fleke od rđe mogu značiti da hrana u njoj više nije sigurna za jelo”, upozorio je Džekson.
“Vidljivo naduta konzerva jasan je znak problema. Ovo izbočenje obično je posledica nakupljanja gasova usled aktivnosti bakterija unutar konzerve, što pokazuje da je hrana pokvarena i da nije sigurna za jelo. Bacite nadute konzerve kako biste smanjili rizik od kontaminacije”, istakao je Džekson.