Jod je glavni sastojak hormona štitne žlijezde tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). Ovi hormoni utiču na gotovo sve procese u organizmu – od potrošnje energije, regulacije tjelesne temperature, pa do funkcionisanja mozga i srca.
„Svaka ćelija u organizmu treba jod. To nije samo hranjivi sastojak za štitnu žlijezdu – to je mineral koji direktno utiče na cjelokupno zdravlje“, navodi dr David Brownstein, američki ljekar i autor knjiga ,,Jod: zašto vam je potreban, zašto ne možete živjeti bez njega”, ,,Čudo prirodnih hormona“, i „Prevazilaženje poremećaja štitne žlijezde”, prenosi Pink.
Iako se u mnogim zemljama koristi jodirana sol kao preventivna mjera, nedostatak joda još uvek predstavlja zdravstveni problem. Obzirom da sve manje jedemo slano i koristimo razne vrste soli ( himalajska i dr. ) nedostatak joda u ishrani je evidentan.
Koje su posljedice nedostatka joda?
Najpoznatija posljedica je gušavost – povećanje štitne žlijezde.
Ali, nedostatak joda može uzrokovati i:
– umor, depresiju, loše raspoloženje
– usporen metabolizam i gojenje
– smanjenu sposobnost učenja i lošu koncentraciju
– kod dece zastoj u rastu i razvoju
– suvu kožu, tanku kosu, lomljive nokte
Ljudsko tijelo ne može proizvoditi niti skladištiti jod, pa je stoga neophodno da se svakodnevno unosi.
Najbolji izvori joda su morska riba i alge.