Magazin

AKO JE UKUSAN KAO ŠTO IZGLEDA... Jednostavan recept za Medeni kolač

Medeni kolač se veoma brzo i lako pravi, a neodoljivo je kremast i ukusan.

FOTO: URADI SAMA
FOTO: URADI SAMA

Donosimo recept i način njegove pripreme, prenosi Minimagazin.info.

Sastojci

oko 40 komada keksa

300 ml mlijeka + malo mlijeka za umakanje keksa

100 grama šećera

160 grama džema

125 grama putera

50 grama griza

15 grama meda (dvije pune kašičice)

dvije kesice vanilin šećera

prstohvat soli.

Priprema

U šerpu sipati 300 ml mlijeka i dodati 100 grama šećera, jednu kesicu vanilin šećera i prstohvat soli. Sve izmiješati i staviti da se kuva. Miješati da bi se šećer otopio. Kad mlijeko prokuha, smanjiti vatru i dodati dvije kašičice meda i 50 grama griza. Miješati dok smjesa ne postane gusta.

Smjesu ostaviti staviti da se ohladi, a u drugu posudu dodati malo mlijeka, vanilin šećer i promiješati. Zatim keks umakati u to mlijeko i redati u pleh.

U ohlađenu smjesu dodati 125 grama putera i umutiti mikserom. Fil treba da bude kremast. Polovinu fila nanijeti preko keksa pa ga razmazati da bude svuda iste debljine. Umakati keks i dodati još jedan red. Zatim odozgo ide premaz od vašeg omiljenog džema. Opet redate keks koji ste umočili u mlijeko. Zatim nanijeti preostali fil od griza, razmažati, a onda poredati preostali dio keksa.

Kolač ostaviti u frižider da se stegne nekoliko sati, a onda prije sječenja posuti šećerom u prahu, a možete i sa malo šlaga i ukrasiti mrvicama keksa, prenosi YT kanal Uradi sama.